2020/05/28 geplaatst in Geen categorie

Woon-werkverkeer na Corona – tips

Terug naar de werkplek op locatie

Voor je werknemers wil je de kans op infecties minimaliseren. Het kan noodzakelijk zijn om op zeer korte termijn een nieuw mobiliteitsbeleid in te voeren.

Hier een aantal tips voor een nieuw ‘normaal’:

  • Thuiswerken en telewerken. Laat medewerkers, ook in de toekomst en als het werk dit toelaat, thuiswerken: 1-2 kantoordagen per week.
  • Werken op kantoor. Werk met een planning of rooster voor de mensen die naar kantoor komen: Wie en wanneer?
  • Lopen/fietsen. Medewerkers die op een acceptabele afstand van het kantoor wonen verzoeken met de fiets naar het kantoor te reizen. Algemeen wordt voor woon-werkverkeer rekening gehouden met 0 – 15 km (e-) fiets, 15 km + Speed Pedelec.
  • Parkeren: medewerkers die relatief gezien een lange reisafstand moeten afleggen en voorheen met het OV reisden voorrang geven op het parkeerterrein ten opzichte van medewerkers die op fietsafstand van het kantoor wonen.
  • Spits mijden. Start meetings niet voor een bepaald tijdstip om medewerkers de ruimte te geven de spits te mijden.
  • Carpoolen. Samen reizen met collega’s uit eenzelfde team kan voor een medewerker aantrekkelijker zijn dan reizen in het OV. Alleen toe te passen als hierin de rivm richtlijnen nageleefd worden en iedereen gezond is.

De werkgroep mobiliteit van GBC Zaanstad staat momenteel in een hoge versnelling om participanten te helpen bij dit nieuwe normaal. Dit doen wij o.a. met Stichting Breikers als partner. Breikers begeleidt, informeert en motiveert werkgevers in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) bij hun transitie naar slimme & duurzame mobiliteit en logistiek.

Ben je betrokken bij het vervoer van je medewerkers naar het kantoor? En wil je graag advies bij de un-lock naar een nieuw normaal? Of wil je het mobiliteitsbeleid veranderen? Neem dan contact op met Jantine Konijn via jantine@greenbusinessclub.nl of Eline Langeveld en Paul Hoffschult via eline@wijzijnbreikers.nl en Paul@wijzijnbreikers.nl.