2019/11/26 geplaatst in Afval, Algemeen, Circulair

Winnaars Circular Furniture Design Challenge!

Maandag 25 november vond de finale van de ‘Circular Furniture Design Challenge’ plaats. Studenten van de opleiding Creatief vakman op meubelmakers-vakschool het HMC College te Amsterdam streden om een expositieplaats tijdens de Waste Build in de RAI. De studenten ontwierpen een circulair product gemaakt van restmaterialen. De challenge is een initiatief vanuit de werkgroep Circulair van Green Business Club Zaanstad waar o.a. Forbo Flooring Systems en GZ OfficeXperience de trekkersrol op zich hadden genomen.  

GBC Zaanstad daagde de derdejaarsstudenten van het HMC College gedurende 10 weken uit om met bestaand materiaal uit reststromen van vloerbedekking fabrikant Forbo en kantoorinrichter GZ een vernieuwend, duurzaam circulair en functioneel object te ontwerpen. Ze konden gebruik maken van verschillende materialen die Forbo en GZ ter beschikking hadden gesteld zoals: jute(pluis), reststromen Marmoleum, onderstellen en tafelbladen, schoolmeubilair, oude stoelen en onderdelen van kasten. Ze werden begeleid door kennisspecialisten en designers van Forbo en GZ.

Proces

Er werd geëxperimenteerd met circulaire verbindingen (werken zonder lijm of epoxy) zodat het object ook weer modulair is. Er werd echt nagedacht over het proces en het gebruiken materialen voor stevigheid en flexibiliteit. Zelfs voor het maken van een mal voor een zitting met zes lagen marmoleum geperste werd de klos van een marmoleum gebruikt. Verder werd er gewerkt aan afwerking, kleurstellingen en marketing.

Winnaars

Uiteindelijk zijn er vier objecten uitgekozen: de stoeltafel combinatie van Jelmer en Anoeschka, het longboard van Youri, de basisschooltafel omgezet in loungestoel van Steve en de brandweerlamp van Jelleke.
De jury letten o.a. op het visueel aspect, het afwerkingsniveau, de functionaliteit, de herinzetbaarheid (circulariteit) en compactheid (ivm vervoer). De winnaars en de andere deelnemende teams mogen tijdens de Waste Build op 5 en 6 december in RAI Amsterdam exposeren in de stand van Forbo.

Werkgroep Circulair

De werkgroep circulair heeft als ambitie gesteld om ketens te sluiten met focus op de lokale samenwerking tussen industrie, MKB-ers, overheid en onderwijs, onder het motto: afval bestaat niet. De werkgroep bestaat uit: Forbo Flooring Systems, GZ OfficeXperience en gemeente Zaanstad.