2019/07/10 geplaatst in Energie

Zaanstad versnelt energietransitie door optuigen energietafels

In het najaar starten we op meerdere bedrijventerreinen in Zaanstad met energietafels. Via deze tafels verbinden lokale ondernemers zich aan de Zaanse Groene Koplopers, met als doel elkaar te inspireren en te verleiden tot het nemen van concrete acties om te verduurzamen.

De energietafels bestaan uit bedrijven gevestigd op hetzelfde bedrijventerrein, of die met elkaar verbonden zijn door hun branche of core business. Op deze manier wordt de impact vergroot. Zij bepalen zelf hun doelen en ambitie en worden daarbij maximaal gefaciliteerd door bedrijvenverenigingen en door de werkgroep Energietransitie van GBC Zaanstad.

De Zaanse Groene Koplopers zijn de 50 grootste bedrijven die moeten voldoen aan de Wet Informatieplicht die per 1 juli jl. is ingegaan. Kleinere ondernemers worden door deze grotere bedrijven meegenomen om zo de energietransitie te versnellen.

De werkgroep Energietransitie bestaat uit onder andere Gemeente Zaanstad, de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, ENGIE, Devcon, M&O Techniek en ING. In mei organiseerde GBC Zaanstad het eerste CO2-café, bezocht door ruim 100 Zaanse ondernemers. Tijdens de bijeenkomst werden zij meegenomen in de noodzaak, maar vooral ook de mogelijkheden die er zijn om als bedrijf je Co2-uitstoot fors te verminderen. De behoefte om gezamenlijk op te trekken en daarmee impact te vergroten werd daar duidelijk. De energietafels zijn een eerste stap in deze richting.