2023/12/22 geplaatst in Algemeen

Bedrijventerreinen Maassluis zetten hun tanden in duurzaamheid

Dat het onderwerp duurzaamheid bij de ondernemers in Maassluis leeft, bleek uit een goedgevulde zaal vol met ondernemers in Hotel Maassluis. Op donderdagochtend 12 december kwamen ondernemers van bedrijventerreinen De Dijk en Nieuwe Waterweg bijeen om de kansen van collectieve verduurzaming met elkaar te bespreken.

Duurzaam Maassluis
De zaal in Hotel Maassluis was sfeervol aangekleed. Met een uniek uitzicht over de rivier de Nieuwe Waterweg en onder het genot van een heerlijk ontbijt werden ondernemers geïnformeerd en geïnspireerd over de kansen van collectieve verduurzaming. Wethouder Sjef Evers opende de bijeenkomst: “Het is belangrijk dat de ondernemers zich met elkaar verenigen”, aldus de Wethouder. “De Dijk is al een duurzaam aangelegd bedrijventerrein, maar we zien dat ondernemers vooral afzonderlijk met dit onderwerp bezig zijn. Het is nu zaak om de handen ineen te slaan en gezamenlijk de schouders eronder te zetten”.

Samen sta je sterker
Dagvoorzitter Boyd Bartels van samen meer waarde nam ons verder mee in de resultaten van het onderzoek dat is uitgevoerd op de Nieuwe Waterweg. Hieruit kwam voornamelijk naar voren dat het eigenlijk best goed geregeld is, waardoor er directe noodzaak lijkt om een collectief te vormen, maar dat men wel gezamenlijk stappen moeten zetten op het gebied van duurzaamheid. “We zien dat er bij ondernemers vaak onduidelijkheid heerst over hun mogelijkheden, maar ook geldende regelgeving”, aldus Boyd. “Het is van belang dat we de grote gemene deler vinden, omdat de belangen van verschillende ondernemingen anders zijn. We zien dat er op Nieuwe Waterweg grote kansen liggen op het gebied van het plaatsen van zonnepanelen, biodiversiteit en communicatie onderling. Op bedrijventerrein De Dijk is er juist behoefte meer veiligheid”. Ron Voerman, met MacArtney ondernemer op De Dijk, vulde dit aan: “Het is een schitterend terrein, alleen moeten we ons verenigen, waardoor we sterker staan”. Een andere ondernemer vulde aan dat er inderdaad op het gebied van veiligheid wat zou moeten gebeuren. Vergaderlocatie De Polderij ziet kansen in de samenwerking en nodigde de ondernemers van harte uit voor een nieuwjaarsborrelen de krachten te bundelen.

Regels, trends en kansen
Jan-Willem Vogels van Green Business Club nam ons mee in de regels, trends en kansen van verduurzaming. “In 2015 is het Akkoord van Parijs afgesloten om de opwarming van de aarde tegen te gaan”, aldus Jan-Willem. “We lopen nu alleen ver achter op de gestelde doelstelling.” Veranderende regelgeving zorgt voor noodzaak bij ondernemers om flinke stappen te zetten, waardoor weleens vergeten wordt dat duurzaam ondernemen ook kansen biedt. “Vanaf 2024 gaat de CSRD  van start. Deze rapportageverplichting zal veel impact hebben op ondernemers. Daarnaast zijn er de Erkende Maatregelen (EML) en moeten kantoren verplicht van een C-label zijn voorzien.” Jan-Willem vertelde verder: “We zien dat het organiserend vermogen een groot knelpunt is bij ondernemers om collectief te verduurzamen op bedrijventerreinen. Veel ondernemers willen wel, maar hebben weinig tijd of er heerst onzekerheid. Ze moeten ontzorgd worden”.