2023/09/19 geplaatst in Algemeen

Op koers naar duurzaamheid: in gesprek met Olaf Hanno, algemeen directeur SCV & Polderpoort Exploitatiemaatschappij.

Sportcentrum & Polderpoort Exploitatiemaatschappij is één van de participanten van Green Business Club (GBC) Waterweg. We gingen in gesprek met hem over wat duurzaamheid voor hem betekent, zijn werkzaamheden en het participantschap met Green Business Club Waterweg.

Wat is jouw persoonlijke definitie van duurzaamheid?
“Ik ben van mening dat we met elkaar iets moeten doen om ons steentje bij te dragen aan het milieu. Dus waar ik kansen zie, probeer ik te helpen en deel uit te maken van projecten. Voor mij is duurzaamheid dus voor een groot deel wat ik achterlaat voor de rest, maar ook het financiële aspect  speelt zeker mee. Niemand heeft een glazen bol wat betreft duurzaamheid. We zijn al super ver op gebied van duurzaamheid, maar tegelijkertijd staan we vooraan in een nieuwe tijd.”

Kan je vertellen over je werkzaamheden als algemeen directeur en van welke werkzaamheden je de meeste energie krijgt?
“Ik ben algemeen directeur SCV en Polderpoort en dat houdt in dat ik onder andere de contacten behoudt met klanten, relaties en leveranciers. Ik ben eindverantwoordelijke voor heel veel zaken, dus als we een project ingaan wil ik van begin tot eind op de hoogte zijn. Geld is nooit mijn drijfveer geweest, ik wil werk doen wat ik leuk vindt. Dus eigenlijk krijg ik heel veel energie van het meeste werk wat ik doe! Als ik er 1 ding uit moest pakken: ik ben ook verbonden aan Stichting Waterpoort. Daar heb ik een schippersclub opgezet en probeer zo mensen bij elkaar te brengen, door evenementen te organiseren.”

Wat doen jullie op gebied van duurzaamheid?
“Sinds vorig jaar augustus zijn we aangesloten bij GBC Waterweg, maar we zijn zelf al enkele tijd bezig met verduurzaming. Al jaren wilde we deze stap maken, aangezien ons verbruik heel hoog is. Het lidmaatschap bij GBC Waterweg is ontstaan, doordat ik na ging denken hoe ik mijn steentje kon bijdragen aan de natuur. Toen ben ik terecht gekomen bij deze lokale GBC en heeft een dakscan uitgevoerd waar gouden tips zijn uitgekomen.

Momenteel zitten wij in een transitie: 600 zonnepanelen worden gelegd op een dak van 4.000m².”

Wat zijn de volgende stappen die je wilt maken op gebied van duurzaamheid?
“Als het project van de 600 zonnepanelen klaar is willen we naar de volgende locatie: Polderpoort. Daar willen we ook zo’n 700/800 zonnepanelen gaan leggen. Het is alleen niet zo makkelijk als het lijkt. Er komen veel onvoorziene kosten bij kijken, zoals verzekeringen, en dakconstructies. Verder hebben we de stap genomen om onze huurders bewust te maken van hun verbruik. De grootste slag maak je namelijk door bewustwording te creëren. Daarna ga je pas kijken welke vervolgstappen je kan zetten om te verduurzamen.”

Wat is volgens jou de meerwaarde om aangesloten te zijn bij Green Business Club Waterweg?
“Als eerste is er een dakscsan bij ons uitgevoerd waarbij we tot veel nieuwe inzichten zijn gekomen. Ook ontmoet je veel mensen die bezig zijn met de energietransitie en leer je van hun inzichten. Je hebt hetzelfde einddoel voor ogen en zo kan je kennis delen om anderen te helpen.”

Wat brengen jullie als participant van Green Business Rotterdam Waterweg?
“Wij brengen een stukje kennis. Bijvoorbeeld met het leggen van zonnepanelen. Er zitten zo veel regels aan verbonden die wij nu kunnen delen met anderen. Ook varen wij bij Polderpoort al 6 jaar met elektrische sloepen. Aan elektrische apparaten zit super veel onderhoud verbonden. Wat betreft deze onderwerpen, hebben wij de inhoudelijke kennis erachter.”