2021/11/19 geplaatst in Algemeen

Jan-Willem Vogels, voorzitter GBC Waterweg: “Duurzaamheid is één van de grootste economische veranderingen de komende tien jaar”.

Rabobank is één van de 25 participanten van Green Business Club (GBC) Waterweg. Wij gingen in gesprek met Jan-Willem Vogels, Sustainable Business Manager Energietransitie Rabobank en voorzitter GBC Waterweg over Rabobank, zijn werkzaamheden en GBC Waterweg.

Als Sustainable Business Manager Energietransitie bij Rabobank houdt Jan-Willem Vogels zich onder andere bezig met het verduurzamen van bedrijventerreinen en grote zon-op-dak projecten. Hij ziet duurzaamheid als een transitie, waarbij het veel dieper ingrijpt binnen de leefomgeving van mensen en bedrijven. Er vinden veel innovaties plaats en is een continue proces: wanneer de eerste stappen zijn gezet, komen er weer nieuwe uitdagingen.

Kunt u meer vertellen over GBC Waterweg en het voorzitterschap?
“In de gemeentes Schiedam, Vlaardingen en Maassluis proberen we energietransitie, circulariteit, mobiliteit en verduurzaming van bedrijventerreinen te stimuleren. We helpen hen de volgende stap te zetten aangaande deze thema’s. Ons doel is het verbreden van kennis en netwerken op een wijze waarbij geld zoveel mogelijk behouden blijft voor de toekomst. Dit zorgt voor een gezamenlijke stip op de horizon om energie te bundelen voor toekomstbestendigheid binnen deze drie gemeentes. Vanaf de oprichting van GBC Waterweg houd ik mij vooral bezig met gemeente Vlaardingen en tafel GreenDeal. Met inmiddels 25 aangesloten participanten kijken we ernaar uit om lekker door te groeien in de komende jaren en zo een nog grotere impact te kunnen maken.”

Daarnaast krijgt Jan-Willem energie van bijvoorbeeld de GreenDeal in Schiedam, Vlaardingen en Maassluis: “Bij de GreenDeal zijn verschillende partijen betrokken. Iedereen heeft zijn eigen belangen en dan is het gaaf om te zien wanneer je de neuzen toch dezelfde kant op krijgt voor een gezamenlijk belang in het project.”

Welke rol speelt duurzaamheid binnen de Rabobank en wat zijn de volgende stappen?
“Duurzaamheid speelt een grote rol. De Rabobank wil dé bankier van de energietransitie zijn. Daarbuiten geloven wij ook dat de bedrijven die nu verduurzamen, meer toekomstbestendig zijn dan bedrijven die dit niet doen. Het is de reden dat wij zoveel mogelijk onze klanten willen helpen met het maken van die eerste verduurzamingsslag. Het mooie is dat onze klanten die hiermee de eerste stappen zetten, de winnaars van morgen zijn, hetgeen positief bijdraagt aan ons als corporatieve bank. Het ondersteunen van onze klanten in het realiseren van hun ambities, dat is wat wij doen. Duurzaam opwekken en duurzaam besparen zijn de thema’s waar wij ons vooral mee bezig houden. Denk bijvoorbeeld aan het adviseren en financieren van grote zon-op-dak projecten.
We zien dat regelgeving verandert, zowel vanuit Europa als vanuit Nederland komen er nieuwe richtlijnen op het gebied van duurzame energie. Denk bijvoorbeeld aan de Green Deal en aan de wet dat bedrijven voor 2023 aan energie label C moeten voldoen. Dit zijn ontwikkelingen waarvan wij onze klanten op de hoogte blijven stellen, opdat zij vaart blijven maken. Informeren, faciliteren en financieren.”

Wat is volgens u de meerwaarde van Green Business Club en waarom zijn jullie als Rabobank aangesloten?
“Aan de ene kant zorg je met een participantschap dat de verduurzaming binnen de regio meer aandacht en focus krijgt. Je draagt bij aan de omgeving zelf, maar ook aan jouw bedrijf daarbinnen. GBC Waterweg legt verbindingen in de netwerken, zodat ondernemers en gemeenten aanhaken. We geven gezamenlijk de uitdagingen binnen duurzaamheid naar de toekomst vorm. Door participatie bij GBC zorg je dat er regie zit op het onderwerp verduurzaming en het een centrale plek behoudt binnen die gemeentes. Daarbuiten dragen het netwerk ook bij aan community vorming.”

Wat brengt de Rabobank als participant van Green Business Club Waterweg?
“Kennis, geld en netwerk. Als participant betalen wij uiteraard de participantschap fee. Wij brengen veel kennis in op het gebied van energietransitie en circulariteit. Daarbuiten kunnen wij ook programma’s aanbieden als bijvoorbeeld een ‘CE challenge’, of ‘CE1day’ workshops. Wij brengen ook een belangrijk netwerkaspect in, voornamelijk voor de gemeente Vlaardingen.”