2021/11/09 geplaatst in Circulair

Circulair Ambachtscentrum voor duurzame ondernemers

Irado en verschillende partners werken hard aan het realiseren van een heus Circulair Ambachtscentrum (CAC) in de ‘s Gravenlandse polder. Daarnaast werken Green Business Club (GBC) Waterweg en de ondernemersvereniging aan de verdere verduurzaming van dit unieke bedrijventerrein. Zo worden bijvoorbeeld kansen onderzocht voor de introductie van een circulair ecosysteem.

In dit kader is begin september een groep studenten van de Hogeschool Rotterdam gestart met een onderzoeksopdracht. Zij voeren deze opdracht uit voor hun 4e jaar minor Circulaire Economie en Business Innovatie. Op woensdag 9 februari presenteren zij de resultaten van hun onderzoek op het evenement ‘Circular Harvest’ in Blue City in Rotterdam. Meer communicatie hierover volgt later nog.

Dolf Bierhuizen, programmamanager GBC Waterweg: “De betrokkenheid van de Hogeschool Rotterdam bij vele projecten van de verschillende Green Business Clubs in de regio is groeiende en ook nodig om de eco-infra voor een Circulaire Economie mogelijk te maken. Immers Circulaire Economie, met alle stromen, producten en diensten, is per definitie gemeentegrensoverschrijdend. Wij zien dat vanuit de GBC als een mooie stap. Het verbinden van participanten, kennisinstellingen en andere CE partijen is de kern van ons werk.”

Ook een bijdrage leveren aan een circulair Schiedistrict? 
De studenten willen graag in contact komen met bedrijven die geïnteresseerd zijn om hun potentiële bijdrage aan een circulair Schiedisctrict in kaart te brengen. Dit kan hen interessante aanknopingspunten opleveren voor communicatie richting hun klanten. Het mogen bedrijven zijn in het Schiedistrict of daarbuiten. De studenten inventariseren dan in een interview van maximaal 30 minuten de afvalstromen die sociale en/of financiële waarde kunnen opleveren voor het Circulaire Ambachtscentrum. Voorbeelden van interessante afvalstromen zijn: afgeschreven kantoormeubilair of electronica, oude werkkleding of beschermingskleding, grondstoffen zoals hout en metaal en onverkochte producten die al lang op voorraad liggen. Tevens polsen ze de belangstelling om producten af te nemen van het CAC.

Pally Leijs, projectmanager CAC, Irado: “Het is belangrijk dat het bedrijfsleven zijn weg vindt naar een CAC. Op die manier kunnen waardevolle materialen hun weg vinden naar hergebruik. Daarnaast is de input van jonge milieubewuste studenten cruciaal. Hun ideeën zijn medebepalend over hoe onze wereld er over 20 jaar uitziet.”

Het team studenten bestaat uit Sicilia van Bergen (21, Industrieel ProductOntwerp), Daniel Saavedra (21, International Business), Jannick Waleska (23, International Finance) en Shirly Shao (21, International Business). Als u wilt meewerken stuur dan een mail naar: 0969006@hr.nl. Alvast bedankt!