2021/03/10 geplaatst in Afval, Algemeen

Dennis Rook, Manager Verkoop Irado: “Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder.”

Dennis Rook is werkzaam als Manager Verkoop bij Irado, één van de bedrijven die participant is van Green Business Club Waterweg. Wij gingen in gesprek met hem over duurzaamheid, zijn werkzaamheden, Irado en het participantschap met Green Business Club Waterweg.

Wat betekent duurzaamheid voor jou persoonlijk?
Duurzaamheid betekent voor mij dat dat het belangrijk is om zo duurzaam mogelijk in te zetten op alle kapitaalfactoren. Denk aan mensen, middelen en arbeid en dat je daar zo lang mogelijk mee kan doen, zonder iets te verspillen. Voor mij is de essentie dat mensen de belangrijkste kapitaalfactor zijn binnen ondernemingen en organisaties en het is belangrijk dat je daar duurzaam mee omgaat. Zorg goed voor je medewerkers en bouw een duurzame relatie op. Anderzijds verbaas ik mij dat we in de wereld veel grondstoffen verspillen. Ieder jaar zie je een world overshoot day eerder plaatsvinden. Dat kan anders. We kunnen met z’n allen op deze aardbol, beter met onze planeet omgaan en ook beter met elkaar.

Wat voor werkzaamheden verricht je bij Irado?
Ik ben Manager Verkoop, dus verantwoordelijk voor de commerciële activiteiten. Irado is een bedrijf wat met name de focus heeft op duurzame afvalbeheer voor de aandeelhoudende gemeenten.
Sinds een aantal jaar hebben we de focus gelegd op duurzaamheid en zijn we met het concept ‘afvalvrij bedrijf’ begonnen. Er gaat veel tijd en energie zitten in de ontwikkeling en introductie van “Afvalvrij Bedrijf”. Met dit concept willen wij ondernemers helpen met afvalvrij werken. Op het moment dat je ondernemers helpt met een goede oplossing, dan kom je vanzelf tot een goede samenwerking en dan is er voor elke partij wat te brengen en te halen. Wat ik belangrijk vind is dat we onze klanten en prospects goed adviseren en niet aan het verkopen zijn. Daarmee ontstaat een duurzame toegevoegde waarde bij de desbetreffende onderneming. En daar gaat het om.  Dit project geeft plezier en met name werkplezier, omdat je ondernemers kan helpen om snel en makkelijk een duurzame stap te nemen en naast het feit dat het duurzaamheid oplevert, bespaart het ook op kosten.
Ik ben ook verantwoordelijk voor de afdeling en het team. Veel voorkomende werkzaamheden draaien om contact met klanten. Verder geef ik leiding aan het team vanuit een gevend leiderschap. Dit doe ik vanuit het perspectief alles wat je aandacht geeft groeit.

Wat doet Irado op het gebied van duurzaamheid?
Naast het ‘afvalvrij bedrijf’ concept, zijn wij ook bezig met team Zero. Daarmee halen wij emissievrij afval op in winkelgebieden. Het idee daarachter is dat we 100% elektrisch en gemak gaan we samen voor 0% restafval en uitstoot. We zamelen in laag volume en hoge frequentie het afval in, winkeliers scheiden het afval en wij halen het meerdere dagen per week op. De chauffeur is tegelijkertijd een coach. Dus die helpt de klant ook om beter afval te scheiden en helpt mee aan een optimale klantbeleving.
Het bioafval wat vrijkomt bij het inzamelen van het afval, daar maken we groen gas van. Daar rijden onze inzamelvoertuigen op. Dan heb je geen fossiele brandstoffen meer nodig. Daarnaast werken we samen met kringloopwarenhuis Het goed en zorgen we ervoor dat materialen hergebruikt worden.
In ons regionaal sorteercentrum ontmantelen we door middel van arbeidsparticipatie oude elektrische apparaten om ze geschikt te maken voor verdere recycling.

Wat krijgt bij jullie de komende tijd de focus?
Het afvalvrij bedrijf concept. Het is ons doel om zo veel mogelijk lokale ondernemers te helpen aan een afvalvrije werkomgeving. We staan klaar om ondernemers en instellingen te helpen naar een afvalvrij bedrijf.

Hoe worden werknemers begeleid in het algemeen en op het gebied van duurzaamheid?
Werknemers worden begeleid vanuit een duurzame levensloop. Hiermee helpen we medewerkers om na te denken over hun levensloop. Zo kan bijvoorbeeld een operationele medewerkers nadenken of het werk wat hij/zij doet lichamelijk tot aan de pensioenleeftijd mogelijk is. Er worden trainingen gegeven in kleine clubjes aan onze bedrijfsafvalchauffeurs. Die nemen we mee in de hospitality, de klantbeleving en in het duurzaam denken. Sommige van onze chauffeurs zijn ruim 20 jaar actief en zij worden ook meegenomen in de transitie van dat we geen afval meer inzamelen, maar grondstoffen die we graag willen hergebruiken. We gaan daarin het gesprek aan en vertellen niet alleen wat ze moeten doen, maar luisteren ook naar wat zij te vertellen hebben en hoe zij denken dat we het beste onze doelen kunnen behalen. Ruimte voor input is belangrijk. Intern gebruiken we de term ‘givability’. Dat is een methode die gaat over om gevend leiderschap. Iedereen kan leiderschap tonen. Door gevend leiderschap te tonen, krijg je mensen mee in een proces door niet op te leggen, maar samen ergens invulling aan geven.

Jullie zijn betrokken bij de thematafel Afval & Circulair, wat zijn jullie plannen daarin en wat is jullie rol als Irado?
De eerste thematafel heeft inmiddels plaatsgevonden. Zoals ik het voor me zie, ligt er een grote gemeenschappelijkheid in het doel om bedrijventerreinen te verduurzamen en wij doen dat vanuit onze droom om zo veel mogelijk bedrijven te helpen met afvalvrij ondernemen. Een gevleugelde uitspraak is: alleen ga je sneller, samen kom je verder. Dat geldt voor de thematafels en Green Business Clubs ook. Ik hoor en zie bij ondernemers dat er veel gesproken wordt over duurzaamheid, maar dat er in mindere mate wat mee gebeurt. Als we elkaar met een thematafel kunnen versterken en de boodschap krachtig kunnen neerzetten, dan gaat het vliegwiel alleen maar harder draaien en gebeuren er mooie dingen

Wat is volgens jou de meerwaarde van een Green Business Club?
Juist door de samenwerking erin te zetten. Het is een professionele club met professionele mensen erachter. Dat vliegwiel wordt aan de gang gehouden en geholpen. Het is een club waarbij veel lokale clubs zijn verenigd in een grote club die landelijk is. Hierbij kan je een enorme kennis- en netwerkdeling maken met elkaar.

Tot slot, wat kunnen jullie als Irado brengen aan een Green Business Club?
Wij kunnen passie en bevlogenheid brengen. Daarnaast ook kennis over circulair afvalbeheer en de afval- en grondstoffenmarkt en een groot netwerk. We zijn een bedrijf met een enorme drive om voor een betere wereld te gaan. Het kan helpen in het verbinden en inspireren van elkaar en leuke dingen te gaan doen.

Dennis Rook

(c) 2015 Ron van Rossum. All Rights Reserved.