2020/11/10 geplaatst in Afval, Energie

Zero waste én emissie door composteren op locatie

Participanten van Green Business Club Utrecht Centraal werken aan zero emissie logistiek. Door het combineren van leveringsdagen van goederen, gebruik maken van een hub of door vervoersbewegingen in zijn geheel te voorkomen. TivoliVredenburg en Movares doen in dit kader een pilot met de composteermachines van TEN Composting.

Composteren
Door het scheiden van afval, is het mogelijk deze ‘monostromen’ zo hoogwaardig mogelijk te verwerken. Voor de stroom organisch afval, oftewel groente, fruit, etensresten en tuinafval (gfe/t) betekent dit dat het gecomposteerd of vergist kan worden. Deze stroom moet dan worden opgehaald door de inzamelaar, vaak met een vrachtwagen die rijdt op fossiele brandstof. Maar er bestaan ook compacte machines waarmee gft/e op locatie verwerkt wordt.

Klaar voor post-corona
TivoliVredenburg en Movares maken gebruik van de machines van TEN Composting. Aerd de Boode, Manager Hospitality van TivoliVredenburg: “We zitten op dit moment nauwelijks aan onze normale capaciteit. Dit biedt wel de mogelijkheid om dit soort initiatieven goed te testen en te beoordelen, om zo klaar te zijn voor de post-corona periode.” Met de huidige machines wordt eerst getest met een klein volume. Bij succes kan er worden opgeschaald.

Zero Waste ambities
Het gebruik van de composteermachines resulteert in het voorkomen van vervoersbeweging en draagt daarmee bij aan de zero emissie doelstellingen van de Green Deal Zero Emission Stadslogistiek die ondertekend is door GBC Utrecht Centraal. Er wordt óók invulling gegeven aan zero waste ambities die breed gedragen worden door participanten van Green Business Club. Door gft/e afval te scheiden van het restafval, is hoogwaardige verwerking mogelijk.

De Clique
Het is mogelijk om gft/e verder te scheiden, door bijvoorbeeld reststromen koffie en sinaasappelschillen eruit te halen. De Utrechtse organisatie De Clique bestiert een groene hub waar deze reststromen dienen als grondstof voor onder andere oesterzwammen of de thee van PTThee. Onder andere Rabobank en TivoliVredenburg werken samen met De Clique.

Meer weten? Neem contact op met programmamanager Tirsa van der Laan.