2022/06/02 geplaatst in Afval, Circulair, Logistiek

Willy van der Steen, Lyreco: “Samenwerking is belangrijk om circulair te leveren.”

Lyreco is leverancier van onder andere kantoorartikelen. Hoe gaat Lyreco te werk? Waar ligt de complexiteit en hoe werk je samen op het gebied van Zero Emissie? We gingen in gesprek hierover met Willy van der Steen, Head of Sales Public Accounts Lyreco.

Hoe gaan jullie als leverancier te werk?
In het Stationsgebied van Utrecht rijden verschillende leveranciers rond. Lyreco is daar één van. Lyreco heeft een eigen wagenpark en levert alles met elektrisch vervoer, ofwel zero emissie: “Naast kantoorartikelen, leveren we ook steeds meer artikelen die kantoor- of werkplekgerelateerd zijn. Vanuit ons Regionaal Distributiecentrum in Utrecht leveren we met volledig elektrisch vervoer.”

Naast het leveren met elektrisch vervoer, hanteert Lyreco ook een ‘niet-leeg terug’ beleid: “Ons vervoer sturen we vol naar de klanten. Naast boxen voor lege cartridges hebben wij nu ook speciale dozen ontwikkeld voor gebruikte en defecte kantoorartikelen. Hier maken wij optimaal gebruik van met ons transport, door de Retourboxen in dezelfde rit mee te nemen. Zo is er geen apart transport nodig. De boxen zijn voorzien van een barcode en wanneer deze gescand wordt, krijgen wij een seintje. We zorgen ervoor dat deze producten als grondstof voor nieuwe producten dienen. Zo voorkomen we dat gebruikte kantoorartikelen bij het restafval belandt. We nemen daarnaast ook statiegeldflessen mee en zorgen ervoor dat het statiegeld via statiegeld.nl weer terugkomt bij het desbetreffende bedrijf.”

Waar ligt de complexiteit en hoe pakken jullie dit aan?
Volgens Willy kan de complexiteit in de wetgeving liggen doordat er mogelijk aanpassingen nodig zijn. Lyreco werkt echter vanuit de MVO-gedachte: “De complexiteit is dat je steeds meer moet voldoen aan de wetgeving vanuit overheid of lokale gemeente. Anders kom je de stad niet meer zo makkelijk in. We passen ons wagenpark aan, om aan de meest moderne eisen te blijven voldoen. Dit doen we echter niet alleen om de binnenstad in te mogen. We werken vanuit de MVO-gedachte. Op ons distributiecentrum liggen 10000 zonnepanelen en de overige stroom die we gebruiken, is alleen groen. We doen dit om het milieu zo min mogelijk te belasten.”

Samenwerken op het gebied van Zero Emissie
De hele samenwerking in de keten is belangrijk, zo vertelt Willy: “Wij zijn afhankelijk van onze leveranciers en producenten om een zo goed mogelijk circulair assortiment aan te bieden met zo weinig mogelijk verpakkingsmaterialen. Wij leveren uiteindelijk die producten aan de klanten als eindgebruiker. Om dat ‘circuit’ vervolgens weer te sluiten, moet het opgehaald worden en dienen deze producten als grondstoffen voor nieuwe producten. Daarvoor is samenwerking tussen producent, leverancier, klant en afvalverwerkers van belang om dit circulair te maken.”

Om alle partijen goed te laten samenwerken is overleg belangrijk: “Om deze samenwerking goed te laten verlopen, is regelmatig overleg belangrijk. Ook bijeenkomsten, zoals bij GBCU met alle leden en leveranciers is waardevol. Het vormt de basis om tot goede afspraken met elkaar te komen.”

Tips voor andere leveranciers en bedrijven
Wat betreft Willy is het communiceren en gezamenlijk belang belangrijk: “Wees vooral open, eerlijk en transparant in je communicatie. Uiteindelijk kun je de doelen alleen bereiken als je de plussen en minnen samen afweegt en kijkt hoe je tot de beste oplossingen kunt komen. Kijk daarbij niet alleen naar je eigen belang, maar naar het gezamenlijke. Dat moet voorop staan.”