2021/06/22 geplaatst in Levendigheid

Vraag jij het de natuur?!

De natuur gebruikt haar wijsheid al 3,8 miljard jaar om duurzaam te overleven en innoveren. Daar kunnen we als mensen nog wat van leren! We organiseerde 3 juni een kennissessie over enkele locaties in het stationsgebied waar de natuur dagelijks haar werk doet, ook al zijn we ons daar niet altijd van bewust. Saskia introduceerde ons in de verwondering van deze alledaagse – niet altijd zichtbare – slimmigheid van de natuur op deze plekken.

De sessie ging over deze locaties in het gebied:
1. De vleermuizen van Prorail – welke functie hebben ze in de stad- wat kunnen we van ze leren?
2. De bijen op het dak van Movares – dragen bij aan onze biodiversiteit, maar wat kun je van ze leren over hoe ze samenwerken?
3. Water uit de singel– Wat draagt waterleven bij aan een gezond stationsgebied? Wat kan de natuur in de donkere spoortunnels ons bieden?

Wat hebben we geleerd?
Bijen

– Bijen communiceren in de korf door hun achterste te schudden. Ze vertellen door deze ‘waggle dance’ waar de rest van de groep honing kan vinden, hoe goed de voedselbron is en of er gevaren zijn. Ze gebruiken dit ook om een nieuwe locatie voor een nest te communiceren. Als 15% van de bijen het eens is dat dit een goede plek om zich te vestigen, gaat het hele volk mee. Er zijn allerlei boeken geschreven over hoe deze besluitvorming van bijen kan bijdragen binnen een bedrijf, zoals Honey Bee Democracy en The Nature of Investing (Honey Bee Capital);
– Bijen gaan de wereld in om gegevens te verzamelen;
– Ze komen bij elkaar en delen de informatie actief en objectief. Dit proces wordt herhaald totdat de informatie compleet en overtuigend is;
– Bijen hebben een duidelijk, gedeeld gemeenschappelijk waardesysteem;
– Bijen hebben 8 kilo aan nectar nodig om 1 kilo aan was te produceren. Ze hebben daardoor de meest efficiënte manier van bouwen gevonden, dat is de honingraad structuur. Dit zie je terug in gebouwen, maar ook karton. Van de natuur kun je dus ook heel goed leren hoe je efficiënt met resources om kan gaan.

Vleermuizen
– Naast de ongeveer 2500 medewerkers van ProRail werken er ook minstens net zoveel Dwergvleermuizen hard in de Inktpot. Wereldwijd heb je 1300 verschillende vleermuizen, ze zijn erg nuttig in het bestrijden van overlast van insecten. Ze eten insecten of fruit. De poep van de vleermuis geeft goede mest en verspreid dus ook zaden. Echte kruisbestuivers dus!
– Vleermuizen zijn dragers van veel virussen, maar ze worden er zelf nauwelijks ziek van. Ze hebben een super immuunsysteem met een anti virale reactie en onderdrukt ontstekingen;
– Vleermuizen dragen sneller virussen over als ze zelf meer stress hebben, dit gebeurt o.a. als er minder leefgebieden zijn. In de plaagbestrijding wereldwijd is het goed als we de vleermuizen een goede plek geven. Dus plekken, zoals de inktpot zijn heel belangrijk om pandemieën te voorkomen!

Waterleven in een (donkere) tunnel
– Experimenteer! De natuur zit vol met experimenten, trial & errors en de beste oplossingen blijven bestaan;
– Vier generaties geleden kon je van de meeste rivieren water direct drinken.
Water wordt veel gezuiverd door planten. John Todd maakt ‘ Living Machines’ een zuiverend plantsysteem voor zwaar vervuilde rivieren;
Teresa van Dongen maakt een lamp van de huid van een octopus: hier woont een fluoriserende bacterie. Dit zie je ook met sommige algen in de zee. Kan dit in een donkere tunnel?
– Om licht in donker te krijgen heeft deze architect aan de hand van een woestijnbloem een ontwerp gemaakt.

De kennissessie helemaal terugzien? Dat kan! Bekijk de complete video met toegift!

Saskia geeft 25 juni weer een leuke training! Wil je meer leren op BiomimicryNL, wees er snel bij!