Terugblik Duurzame Daken Expositie GBCU en NMU
Er zijn tal van mogelijkheden om iets duurzaams met je dak te doen. Dat bleek ook tijdens de eerste dag van de Duurzame Daken Expositie bij ANNE op het Utrechtse Veemarktplein, op 9 juli. Diverse exposanten hielden presentaties voor een publiek van professionals, zowel ‘live’ als online.
Solar Sedum – Groen dak met zonnepanelen.
Voor maximale impact kun je verschillende functies combineren op je dak. Noorulla Hosseini van Solar Sedum vertelt waarom het combineren van een ‘groen’ en een ‘geel’ dak veel oplevert. Je zonnepanelen leveren meer energie op door de verkoelende werking van het groen én onder je zonnepanelen is er plek voor schaduwplanten, oftewel een nog rijkere biodiversiteit. Wil je weten hoe lang zonnepanelen mee gaan en hoe je panelen bovenop groen kunt plaatsen? Kijk dan de presentatie terug!
MetroPolder – Water van groen dak
Merle van der Kroft en Joris Hooftman van MetroPolder vertellen hoe een geautomatiseerd blauw dak werkt. Een blauw dak bestaat uit een waterreservoir waarin regenwater wordt opgevangen. Dit water kan hergebruikt worden voor bijvoorbeeld bewatering van planten op het dak maar óok voor plantenbakken in je geveltuin. Het reservoir werkt met een slimme klep, op basis van verschillende factoren wordt bepaald wanneer het water geloosd moet worden. Wil je weten hoe het ingenieuze systeem van de slimme klep werkt?
Kijk hier de presentatie terug!
Meerdere sprekers
Shannon Hoeflaken van Sempergreen vertelt over haar oplossingen voor groene daken, groene bodems en groene gevels. Denk aan sedum in matten of een kliksysteem. Wat weegt dat nou? De lichtste oplossingen wegen 25 kilo per m2, maar dit kan oplopen tot 250 kilo. Of je een groen dak kunt plaatsen hangt dan ook van twee factoren: de draagkracht van je dak en de helling. Sempergreen oplossingen zijn voor particulieren erg geschikt, vanaf 40 euro per m2 heb je al een sedum dak.
Heb je iets meer te besteden en wil je graag dat er op het dak gerecreëerd kan worden? Ga dan voor een rood dak. Michiel van de Bunt van Zinco laat zien welke daken met actieve functies er zoal mogelijk zijn: daken waar je op kunt parkeren, skiën, ontmoeten of les kunt krijgen in een buitenleslokaal. Zinco biedt daktuinsystemen voor al zulk soort toepassingen. De kosten beginnen bij 375 euro per m2.
Waar begin je als stad of gebied groene daken wilt aanleggen? Om in kaart te krijgen wat de potentie is van de daken in jouw gebied maakt Stichting Rooftop Revolution een Duurzame Daken Kansenkaart. Voor het postcodegebied van Green Business Club Utrecht (GBCU) blijkt volgens Jan Henk Tigelaar dat de potentie van braakliggend dak 330.000 m2 is. Wil je weten hoeveel km2 plat, bruikbaar dak de provincie Utrecht heeft? Bekijk hier de presentaties terug.
Hoe financier je een groen, blauw, geel of rood dak? De Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) vertelt over het Servicepunt Duurzame Daken dat dit jaar is opgericht, gefinancierd door de Provincie Utrecht. Hier kun je terecht voor gratis adviezen. Voor de aanleg van het dak is ook subsidie mogelijk, de Provincie Utrecht komt dit jaar met een subsidieregeling hiervoor.