2020/11/16 geplaatst in Afval

Ruim 1500 stuks zwerfafval opgehaald tijdens de GBCU Plog- en Plandelcompetitie

De Plog & Plandelcompetitie 2020 zit erop! In de week van 9 t/m 13 november haalde 13 deelnemers van 3 verschillende organisaties ruim 1584 stuks afval op. De deelnemende organisaties waren Rabobank, ProRail en HotSpotLab, alle drie participanten van de Green Business Club Utrecht.

Dit jaar vond de competitie voor het eerst volledig op afstand plaats. Met behulp van de Litterati app haalden deelnemers zwerfafval op wanneer, hoe vaak en waar zij maar wilden. Door het opgeruimde afval te fotograferen en te voorzien van ‘tags’ zijn de scores bijgehouden en kon de organisatie tevens een mooie analyse maken van het opgehaalde afval.

En de winnaar is…
De competitie begon als een spannende nek-aan-nek race tussen Rabobank en ProRail. Ongeveer halverwege de week werd de afstand tussen de twee fanatieke teams steeds groter. Uiteindelijk dankt het winnende bedrijf haar overwinning grotendeels aan de top-bijdrager van de competitie: Sven Gruters. Hij haalde 524 stuks afval op, bijna een derde van het totaal.
Het winnende team van de Plog & Plandelcompetitie 2020 is Team ProRail! Zij ontvangen de Gouden Prikker, de befaamde wisseltrofee van de competitie.
De top drie bijdragers van de competitie waren:
1. Sven (ProRail) met 524 stuks
2. Tom (Rabobank) met 256 stuks
3. Chantal (ProRail) met 159 stuks

Analyse van het afval
Er werd afval opgeraapt door het hele land, omdat deelnemers vanuit hun eigen voortuin aan de slag gingen. Dat is wat anders dan voorgaande edities van de plog- en plandelcompetitie, waarbij al het afval werd opgepikt in en rondom het Utrechtse stationsgebied.
Deelnemers fotografeerden hun afval en gaven het ‘tags’: omschrijving van het afval in één of twee woorden. Deze omschrijving kan betrekking hebben op het materiaal, de functie of het merk achter het desbetreffende stuk afval.
Door het toevoegen van deze tags kunnen we analyses loslaten op het afval dat we hebben geplogd en geplandeld. Zie hieronder een visualisatie van de analyses per thema:
1. Merk

2. Materiaal

3. Functie