Levendig

Het Utrechtse stationsgebied is een gebied waar mensen niet alleen doorheen reizen, maar ook steeds meer verblijven. Om te werken, winkelen, te eten, te slapen, voor cultuur of als ontmoetingsplek. Het gebied wordt steeds meer ingericht voor deze functie. De werkgroep Levendig draagt hieraan bij met tijdelijke en (semi)permanente projecten die het gebied verlevendigen.

In 2020 werkt de werkgroep aan de volgende projecten:

Green Pitch Night

Voor de Green Pitch Night kunnen medewerkers van de participanten duurzame ideeën inleveren die op relatief korte termijn gerealiseerd kunnen worden. De meest leuke, inspirerende en/of kansrijke inzendingen worden gevraagd om te pitchen tijdens de Green Pitch Night. Tijdens deze ‘night’ kiest een deskundige jury de winnaar. Die ontvangt een financiële bijdrage om het idee ook daadwerkelijk te realiseren.

Groene Oase

De eerste tijdelijke Groene Oase wordt gerealiseerd aan de rand van het Moreelsepark. Met de Groene Oase creëren we een “rustplek” voor omwonenden, passanten en medewerkers van de participanten en omliggende bedrijven. In 2021 zal gekeken worden hoe de Groene Oase verder uitgebreid kan worden en waar mogelijke andere (of vervolg) locaties zijn te realiseren.

Office Roulette

Tijdens de Office Roulette komen specifieke doelgroepen/afdelingen bij elkaar op bezoek om gezamenlijk te kijken hoe we duurzame vraagstukken een stap verder kunnen brengen. In 2020 starten we met een bijeenkomst voor de opleidingsverantwoordelijken van de participanten om na te gaan of we gezamenlijk een opleidingstraject rondom Duurzaam Ondernemen zouden kunnen oppakken.

Projectgroep: Levendig

Green Pitch Night

Voor iedereen die wel eens door het Utrechts stationsgebied loopt en denkt: Zou hier niet… ik mis hier echt… of, het zou toch handig zijn als…? We loven 1000 euro uit voor het beste, spannendste en natuurlijk groenste idee voor het stationsgebied, zodat je het kunt uitvoeren.

Lees meer

Groene onderdoorgang Hoog Catharijne

Om mensen bewust te maken van de veilige wandelroute van en naar kantoor bij het Moreelsepark, hebben we in september 2018 een ‘groene loper’ uitgelegd onder de plint bij Hoog Catharijne.

Lees meer

Ontdek duurzaam Utrecht Centraal

In het stationsgebied zijn tal van duurzame projecten en initiatieven te vinden. Zo ligt het dak van het Beatrixgebouw vol met zonnepanelen en maken het Stadskantoor en de Rabobank gebruik van een warmte koude opslag. We zetten deze én nog meer voorbeelden -letterlijk- op de kaart.

Lees meer

Complimentenpoort

Complimenten hebben een positief effect op mensen en iedereen verdient er een. Bij de in- en uitgang van Hoog Catharijne, aan de kant van het Moreelsepark, deelt de Complimentenpoort complimenten uit aan iedereen die er onderdoor loopt.

Bekijk op de Kennisbank

Jungle030

Het Utrechtse stationsgebied lijkt soms wel een ‘urban jungle’. De jungledieren waren een knipoog naar hoe ‘jachtig’ we rondrennen en -fietsen in de openbare ruimte die nu soms behoorlijk krap is. Met de dieren vergaten we dat even, want die zorgden vooral voor een lach op ieders gezicht.

Lees meer

Groene Bouwhekken

Het Utrechtse Stationsgebied wordt de komende jaren grondig verbouwd. Om de leefbaarheid te vegroten, is een deel van de bouwhekken vergroend. Na een succesvolle start op het Jaarbeursplein, staan de bouwhekken nu ook aan de Van Sijpesteijnkade.

Bekijk op de Kennisbank