2019/04/05 geplaatst in Afval, Evenementen, Mensen

Tweede plog- en plandelcompetitie levert in een half uur 90 kilo zwerfafval op

Tijdens de nationale Wandel naar je Werk-dag op donderdag 4 april hebben participanten van de Green Business Club Utrecht -al wandelend- 90 kilo zwerfafval in en rondom Utrecht Centraal opgeruimd. Na het succes van de eerste plog- en plandelcompetitie in 2018 was het tijd voor een tweede editie.

Ploggen en plandelen

Ploggen is een samenvoeging van joggen en een ‘plocka up’ (opraapactie), een Zweedse trend die is overgewaaid naar Nederland. De Green Business Club Utrecht voegde daar vorig jaar de wandelvariant aan toe: plandelen. Zes teams van ProRail, NS, Gemeente Utrecht, Movares, Volksbank en &Morgen -allemaal participanten van de Green Business Club Utrecht- deden gisteren tijdens de Wandel naar je Werk-dag mee aan de actie. In totaal haalden de teams in een half uur tijd maar liefst 90 kilo afval op in en rondom station Utrecht Centraal.

Afval gescheiden ingezameld

Het extra competitie-element tijdens deze plog- en plandeleditie was om het afval zoveel mogelijk gescheiden op te halen. Elk team kreeg daarvoor een eigen afvalstroom toegewezen: papier, plastic, glas, GFT, kartonnen bekers of restafval. Respectievelijk werd van deze afvalstromen 8, 9, 12, 7 en 54 kilo opgehaald. Mirjam, ‘opperplogger’ namens NS: “We hebben ons best gedaan om zoveel mogelijk koffiebekers op te ruimen. Uiteraard hebben we ál het afval dat we onderweg tegenkwamen meegenomen, want het zou gek zijn om iets te laten liggen natuurlijk.”

Winnaar

Vorig jaar ging de wissel-prikker-trofee naar ProRail die de meeste kilo’s afval ophaalden. Dit jaar ging de strijd om het meest frappante stuk afval dat werd verzameld. Gemeente Utrecht sprokkelde van allemaal losse onderdelen een bijna complete fiets bij elkaar en werd daarmee door de jury -bestaande uit voorzitter van de Green Business Club Utrecht Jacco Buisman en manager van Ondernemersfonds Utrecht Alan Grommers- verkozen tot winnaar. Alan: “In Utrecht als fietsstad is dit een heel mooie vondst. Leuk gedaan!”

NS ging op zoek naar koffiebekers, maar vond -frappant genoeg- de meeste in hun kantoor en maar drie stuks op straat. Movares vond -helaas buiten bereik om het mee te nemen- een berg bouwafval op het Smakkelaarsveld met verfpotten, grote jerrycans en stukken buis. &Morgen vond een ‘vette hap’ (een grote lege emmer frietsaus), ProRail kwam terug met een compleet avondje uit inclusief borrelplank, creditcard en toegang tot het casino. De Volksbank werd geheel verrast door het -over het algemeen- schone straatbeeld.

Schoon stationsgebied

Zelf ook je steentje bijdragen aan een schoon en afvalvrij stationsgebied? Neem tijdens je dagelijkse (lunch)wandelrondje een keer een prikker en afvalzak mee. Renee van den Heuvel, voorzitter van de werkgroep zero waste die de actie organiseerde: “Alle beetjes helpen, dat hebben we gisteren weer gezien. En het is ook nog eens gezellig om zo met je collega’s op stap te gaan!”

Foto’s: Peter Bontan & Judith Sterkenburg