2021/01/19 geplaatst in Geen categorie

Pilot Zero Emissie GBCU van start | Hoe werkt het?

Participanten van Green Business Club Utrecht Centraal werken aan emissievrije stadslogistiek. Tijdens het GBCU Café in september 2020 was er de aftrap van de pilot Zero Emissie. Door gebruik te maken van een hub aan de rand van de stad, kunnen goederen gebundeld en met groen vervoer de stad in. Maar hoe werkt dat nu in de praktijk?

We volgden een bestelling van de Gemeente Utrecht en het bleek super logisch: Leverancier CWS bezorgt de hygiëne producten niet bij de adressen in het Utrechtse Stationsgebied, maar leveren deze bij City Hub, gelegen aan de rand van de stad. Maas koffie doet hetzelfde, ook zij blijven met hun grotere wagens weg uit het Stationsgebied en leveren de koffie bij de hub. City Hub verzorgt de last mile en brengt deze levering gebundeld met klein en elektrisch vervoer naar de ontvangers in het stationsgebied. Zo verminder je ritten en stops aan de deur én worden leveringen emissievrij geleverd! Elektrisch vervoer = Zero Emissie = Schone gezonde lucht

50% minder ritten

City Hub is nu bezig met het uitrollen van leveringen van CWS (hygiëne artikelen) en Maas (o.a. koffie) naar de verschillende afleveradressen. Dat gebeurt eerst met een aantal proefritten. Daarbij loopt City Hub precies de afspraken van leveranciers met hun opdrachtgevers door. Wat verwachten de ontvangers, wat verwachten de leveranciers? Het gehele proces wordt in kaart gebracht. Rabobank, Volksbank, Movares, TivoliVredenburg, Gemeente Utrecht en de NS zijn de koplopers in deze, waarbij ze sturen op het blijvend terugdringen van het aantal ritten met 50%.

Zero Emissie is ‘hot’

Steeds meer wordt duidelijk dat schone lucht en minder drukte bijdragen aan een gezond stedelijk leven. Dat maakt ook dat het onderwerp breed in de schijnwerpers staat. Bij goederenleveranciers, distributeurs, op- en overslag van goederen, goederen ontvangstlocaties, inpandige logistiek bij ontvangende partijen: overal wordt gekeken hoe leveringen efficiënter en zoveel mogelijk emissievrij kunnen. Ook  de eindgebruikers spelen een belangrijk rol als grote inkooporganisatie. Deze samenwerking is uitdagend en sterk gebiedsgebonden door geografische mogelijkheden en economische activiteiten. Zo ontstaan er inmiddels zero emissie specialismen voor binnensteden, ziekenhuizen, bouwafval en bedrijventerreinen.

Ook mee doen? Neem contact op met projectleider Karolien Niederer.