Ook aan de slag met swill? Lees hoe!
Begin maart stond het online GBCU Café in teken van swill. Swill?! Dat is organisch afval, groente, fruit en eten (gf/e) dat binnen kantoren voornamelijk vrij komt in de keuken. Deze natte en dus zware fractie belandt nog te vaak bij het restafval om vervolgens te worden verbrand. En dat terwijl de mogelijkheden voor hoogwaardige verwerking voor handen zijn!
De nadruk van het GBCU Café lag op verwerking. Uiteraard heeft voorkomen van afval altijd de voorkeur. Er zijn verschillende tools en platforms beschikbaar om verspilling binnen de catering te voorkomen, onder andere van Wastewatchers, Orbisk en Too Good To Go.
Met behulp van Mentimeter voelde projectleider Anne Twilt de aanwezigen aan de tand. Wie houdt swill al apart en hoe goed gaat dat? De ruim 30 aanwezigen gaven aan dat – op 1 na – dat al wel gebeurt, maar dat het scheiden wel beter kan. Dominique Brans van Ecosmart vertelde over wat er wél en níet in de swillbak mag. Servetjes, theezakjes? Antwoord: respectievelijk liever niet en ja, mag. Ecosmart is onderdeel van Renewi en helpt klanten bij het beter scheiden van afval. Movares werkt samen Ecosmart en ging gedurende 5 jaar van 25% naar 5% restafval.
De inzamelaars nemen het swill mee en verwerken het centraal. Dit kan ook anders, aldus Martijn Hoevers van TEN Composting. Met deze compacte composteermachines is het mogelijk swill op locatie te verwerken, zoals ook gebeurde bij pilots met de machines bij participanten Movares en TivoliVredenburg. Anja Cheriakova was aanwezig namens De Clique, die in Utrecht op een hublocatie verschillende organische reststromen verwerken tot grondstof voor nieuwe producten.
Het uitgebreide verslag staat hier. Voor de participanten van de GBCU heeft de werkgroep Circulair- Zero Waste een mooi aanbod: een vrijblijvend swill-consult. Daarin nemen zij de huidige situatie door, bespreken de verschillende opties die tijdens het GBCU Café naar voren zijn gekomen en stellen – indien gewenst – een hands-on roadmap op voor de weg naar circulaire afvalverwerking. Neem contact op met Tirsa van der Laan | tirsa@greenbusinessclub.nl.