2024/03/11 geplaatst in Groen

Ontstaan van het Utrechtse Bomenbal

In 2024 presenteert Green Business Club Utrecht Centraal het Utrechtse Bomenbal. We transformeren met ruim 60 bomen het Jaarbeursplein om tot een magische groene oase midden in de versteende stad. Dit betekent; schonere lucht, verkoeling, toename van de biodiversiteit en betere opname van regenwater. Tijd om te ervaren wat groen in de stad kan doen!

Klimaatadaptatie
Naar verwachting zal in 2050 ca. 80% van de wereldbevolking in stedelijk gebied wonen. Een versteende omgeving worstelt met extreme regenval, hitte, luchtvervuiling en afname van biodiversiteit. Het creëren van bos in de stad brengt verkoeling en schonere lucht. Regenwater wordt bovendien beter opgenomen en er ontstaat ruimte voor nieuwe soorten planten, insecten en dieren. Vergroening maakt het Jaarbeursplein versneld klimaatadaptief. En dat is nog maar het begin want iedereen ervaart: “dít is wat groen in de stad kan doen!”

Evenement
Dit voorjaar en deze zomer kunnen alle bewoners en bezoekers van het Jaarbeursplein genieten van Bomenbal Utrecht. Vanaf de opening op Earth Day op 22 april zullen verschillende activiteiten plaatsvinden op het Jaarbeursplein. Wil jij ook iets organiseren met dit stadsbos als podium? We hebben een balboekje gemaakt met inspiratie!

Na het Bomenbal…
Het Bomenbal eindigt met de opening van het Future Green City World Congres dat van 23-24 september plaatsvindt in de Jaarbeurs. Vanaf dan krijgen alle bomen een nieuwe plek in het stationsgebied of net daarbuiten. 

Alle bomen zijn geadopteerd door participanten van de GBCU en andere betrokkenen van het stationsgebied. Met het Bomenbal zet GBCU een extra stap in het vergroenen van het stationsgebied.

Meer weten over het Bomenbal? Mail naar utrecht@greenbusinessclub.nl. Of bekijk de projectpagina van het Bomenbal.