Over NoSUPcup:

Per jaar worden er in Nederland tegen de 3 miljard wegwerpbekertjes verbrand. Zonde! De NoSUPcup is één systeem van herbruikbare bekers met 1 euro waarborg. Bij alle deelnemende partners kun je de NoSUPcup krijgen en inwisselen. Heel simpel, zodat iedereen kan blijven genieten van koffie take-away maar dan op een duurzame manier!

De NoSUPcup is een ambitieus project om het Utrechts stationsgebied zoveel mogelijk vrij van SUPS (Single Use Plastics) te krijgen.


Een herbruikbare beker voor iedereen

Wegwerpbekers in het stationsgebied zijn een groot probleem. Ook al lijkt de huidige koffiebeker gemaakt van papier, vaak is dit bekleed met polyethyleen om deze waterdicht te houden. Deze combinatie van materialen kan niet zomaar gerecycled worden. NoSUP wil hierom de NoSUPcup introduceren. Eén beker die bij alle winkels op en rondom het stationsgebied in Utrecht gebruikt word. Consumenten betalen een euro borg voor een herbruikbare beker die bij alle aangesloten locaties hergebruikt of ingeleverd kan worden.

De Freiburg-beker

Dat het concept werkt, is al bewezen in de de Duitse stad Freiburg. Zij voorziet in een gemakkelijk bekersysteem voor hergebruik. De zogenaamde “freiburg beker” is een to-go-beker van hard plastic met een wegwerpdeksel. Je krijgt een beker in je bezit voor 1 euro borg.

Als je de beker niet meer nodig hebt, kun je hem terugbrengen naar één van de 100 deelnemende bedrijven in de stad. De deelnemende winkels in de stad herken je aan een groene sticker op de ruit. Deze winkels zorgen ervoor dat de teruggebrachte beker wordt gedesinfecteerd, zodat hij opnieuw gebruikt kan worden, tot wel 400 keer!

Al aangehaakt zijn Movares, WTC, ProRail, Gemeente Utrecht en NS en er zijn verkennende gesprekken met AHtogo. We zoeken nog meer partners die mee willen doen aan dit initiatief!

Meer weten over deelnemen aan de pilot van de NoSupCup?
Neemt contact op met Anne Twilt van de werkgroep Zero waste.