2019/11/25 geplaatst in Circulair, Energie, Groen, Levendigheid

Mirjam Schokker (NS): Op Utrecht Centraal staat duurzaamheid centraal

Een oplettende lezer van DUIC spotte onlangs een bijzondere doorgang op station Utrecht Centraal, namelijk ‘Mirjam’s Speedgate’. DUIC ging op onderzoek en kwam uit bij Mirjam Schokker, stationsmanager van Utrecht Centraal én namens de NS participant binnen de Green Business Club Utrecht.

Het stationsmanagement team van Utrecht Centraal, met Mirjam geheel links

Waarom Mirjam een ‘speedgate’ heeft? Mirjam in DUIC: “Om leveranciers snel toegang te geven tot het station. Het is dus een echte speedgate. Dat de deur naar mij vernoemd is, is een grapje van de aannemer, maar past wel heel erg in onze plannen om het station persoonlijker en gastvrijer te maken. Bijvoorbeeld met evenementen rondom het Nederlands Film Festival of de Parade.”

Duurzaam Utrecht Centraal

Zo is Mirjam elke dag bezig met het beter en leuker maken van het station. “Duurzaamheid speelt daarbij ook een heel belangrijke rol. Zo zijn we bijvoorbeeld bezig met (extra) plantenbakken om de soms grote hoeveelheden regenwater op te vangen, heb je misschien al eens op de schommels gezeten waarmee je energie opwekt om je telefoon op te laden, willen we materialen uit oude treinen gebruiken om het station mee aan te kleden én zorgen we met onze eigen tuinman voor nog meer groen.”

Plantenbakken aan de buitenkant van het station

Treinen op groene stroom

Naast de verduurzaming van het station, werkt NS op meerdere vlakken aan duurzaamheid. Bijvoorbeeld door al haar treinen in Nederland op groene stroom (windenergie) te laten rijden. Daardoor kunnen dagelijks 1,3 miljoen treinreizigers in Nederland 100% klimaatneutraal reizen (bron: NS duurzaam). Wist je trouwens dat een trein één kilometer kan rijden op drie slagen van een windmolen?

Ook maakt NS circulair gebruik van materialen. Al het afval dat op stations, in treinen, op bedrijfslocaties en in kantoren wordt geproduceerd, willen zij (duurzaam) verwerken tot herbruikbare grondstof. Tevens wordt bij de inkoop al gekeken hoe er minder afval gecreëerd kan worden met meer mogelijkheden tot hergebruik, bijvoorbeeld bij de aanschaf van een nieuwe trein. Die wordt gekocht voor minimaal 40 jaar en als treinen gemoderniseerd moeten worden, gebeurt dit voor 99 procent met hergebruikte materialen. Ook leuk: soms worden oude trein- en stationsmaterialen ‘ge-upcycled’ en verkocht, zoals onlangs in de pop-up store op Utrecht CS. Van schrijfboekjes van oude reisinformatieborden tot tassen van treinstoelbekleding.

Schommelen op Utrecht Centraal station om stroom op te wekken

Meer lezen

Wil je het hele artikel over Mirjam’s Speedgate in DUIC lezen? Klik dan hier.
Nieuwsgierig naar wat NS nog meer doet op het gebied van duurzaamheid? Klik hier.