2021/01/13 geplaatst in Algemeen

Seats2Meet Utrecht toegetreden tot GBCU

Wij gingen in gesprek met Marcel Nicolaas en Esmee Keuren over Seats2meet, hun link met Utrecht, wat zij op gebied van duurzaamheid doen, hun blog, tips voor ondernemers die willen verduurzamen en het participeren met Green Business Club Utrecht Centraal.

Wie zijn jullie?
Marcel en Esmee wonen samen met hun dochters in het centrum van Utrecht. Ze houden van koffiebarretjes en hebben een hond, genaamd James.

Marcel: “Ik ben de eigenaar van Seats2meet op het Centraal Station en zo zijn wij ook verbonden geraakt met de Green Business Club.”

Esmee: “Ik heb opdrachten voor Green Business Club Utrecht Centraal gedaan als grafisch vormgever, waaronder het ontwerpen van de Duurzame Kaart van het Stationsgebied. Ik dacht altijd: ‘Wat tof dat hier daadwerkelijk projecten worden gerealiseerd!’. Toen Marcel in januari begon, dacht ik meteen aan deze samenwerking.”

Seats2Meet in Utrecht, wat doen jullie?
In 2009 was Seats2meet nieuw in Utrecht, als eerste locatie in NL.

Over het concept van Seats2meet zegt Marcel het volgende: “Het is een ontmoetingsconcept waardoor co-working op de kaart is gezet. Het unieke aan Seats2meet is dat we geen geld rekenen voor de co-worker. Ze betalen met sociaal kapitaal; ze delen kennis met elkaar en zo creëer je waarde. Het verdienmodel zit dus in verhuur en de catering.
Iedereen kan een Seats2meet locatie openen waar dit gunstig en goed is. Dit kan ook interessant zijn voor bedrijven met lege kantoorruimtes.”

Wat doen jullie op het gebied van duurzaamheid?
Marcel: “Duurzaamheid is een containerbegrip en heeft veel facetten. Wij geloven in duurzame relaties en houden van lokaal en samenwerken. Dat is ook de reden dat we zijn aangesloten bij Green Business Club Utrecht Centraal: meer contact en duurzame samenwerking met onze directe omgeving.

Daarnaast zijn we op het gebied van duurzaamheid onder andere bezig met afvalverwerking via De Clique en hebben we zelf ook een project lopen, ‘Lekker Landschap’, waarmee we met lokale telers biodiversiteit stimuleren. Zo komt onze bouillon uit ons eigen Kromme Rijnlandschap!”

Esmee: “Ik ben in mijn eigen zoektocht naar duurzaamheid een blog gestart, lekkerduurzaam.nu. Er zijn veel toffe projecten waar ik over kan schrijven. Dit helpt om te ontdekken wat er allemaal speelt op het gebied van duurzaamheid, in Utrecht en daarbuiten.”

Wat krijgt bij jullie de komende twee jaar de focus?
Marcel vertelt: “Bij Seats gaan we altijd voor ‘verrassend ontmoeten’. We willen dat mensen na hun bezoek een glimlach op hun gezicht hebben en het gevoel dat er iets ‘anders dan anders’ is gebeurd. De afgelopen tijd zijn dat natuurlijk steeds vaker online varianten van ontmoeten. Zo kun je inmiddels met allerlei tools online en offline combineren in een hybride meeting. Ook onze studio, waar je bijvoorbeeld je online cursus opneemt of webinar geeft krijgt steeds meer opties. Een nog ‘futuristischer’ variant is Web VR, waar je met een eigen avatar in Virtual Reality door onze locatie loopt. Je ontmoet dan anderen terwijl je thuis achter je laptop zit. Dat vind ik echt een gave ontwikkeling die we steeds verder gaan uitbreiden. Duurzaamheid en het aangaan van sociale en innovatieve partnerships staan ook elk jaar hoog op onze lijst. En…we hebben een nieuw concept ontwikkeld.”

Over dat concept zegt Marcel enthousiast:“We zijn samen met onze softwarepartner Cyberdigma al jaren expert in het bouwen van slimme software die mensen en locaties verbindt. Die software zetten we nu als Digital Office Host (www.digitalofficehost.nl) in als werkplekmanager voor bedrijven. Medewerkers boeken met de widget zelf hun werkplek. Of dat nou op de eigen locatie is, thuis, in een ander kantoor of op een co-werkplek. Zo slaan ze meerdere vliegen in één klap: ze bewaken de capaciteit, weten wie ze moeten inlichten in geval van een besmetting én kunnen extra werkplekken en features toevoegen om hun medewerkers productief, tevreden en gezond te houden.”

Waar kijk je naar uit als participant van Green Business Club Utrecht Centraal?
Marcel: “Om te ontdekken wie er lokaal verbonden zijn en te onderzoeken wat de samenwerkingsmogelijkheden zijn. Meer betekenen door te verbinden.”

Esmee: “Je kan oneindig over duurzaamheid praten, maar het is vooral leuk als er iets gebeurt. Ik kijk uit naar het realiseren van projecten, in actie!”

Wat kunnen jullie brengen als participant van Green Business Club Utrecht Centraal?
Marcel: “We hebben een enorm netwerk dat we graag inzetten. Onze Playground zit normaliter propvol professionals die hun kennis en netwerk willen delen. We zijn een kleine, lokale organisatie, maar hebben een wereldwijde dekking en groot netwerk. En natuurlijk hebben we een grote locatie in het hart van de stad waar van alles mogelijk is.”

Welke tip hebben jullie voor ondernemers die willen verduurzamen?
Marcel: “Klein beginnen. Zoek en vind het dichtbij. De blog van Esmee is ook zo begonnen. Kijk wat je vanuit huis kan doen en zo kan je mensen beïnvloeden om ander gedrag te vertonen, oftewel nudgen. Niemand kan in zijn eentje de wereld redden. Als ondernemer is het belangrijk om te kijken wat er lokaal te vinden is en om je heen. Enerzijds kan je grote dingen aanpakken, maar op kleine schaal beïnvloeden kan sneller gaan.”

Mogen wij ook langskomen bij Seats2Meet?
Marcel: “Heel graag! Kom onze bouillon proeven! Afhankelijk van de Lockdown maatregelen gaan we weer zo snel mogelijk open voor co-workers.
Aanmelden doe je via de website en langskomen kan altijd. Dan maken we kennis!”