2021/09/15 geplaatst in Algemeen

Maak kennis met onze nieuwe participant: SPIE!

Green Business Club Utrecht Centraal (GBCU) verwelkomt weer een nieuwe participant! Dit keer heten we SPIE van harte welkom en is het tijd om kennis te maken. We gingen daarom in gesprek met Ruben Verheijen, Account Director bij SPIE over het bedrijf, de link met Utrecht, participantschap met GBCU en wat de focus krijgt de komende twee jaar.

Ruben is werkzaam als Account Director bij SPIE. Hij onderzoekt de mogelijkheden en dienstverlening binnen de markt en hoe dat vervolgens ingezet kan worden bij klanten: “SPIE is er om gebouwen beter te maken op het gebied van duurzaamheid. We kijken hoe een gebouw duurzamer, slimmer en comfortabeler kan worden. Dit pakken wij van A tot Z op. Door ons digitaal platform, PULSE wordt er data verzameld over de gebouwen die onze energie-consultants vervolgens analyseren. Daar komt een advies uit en voeren we na overeenstemming uit. Naast het verduurzamen ligt de focus op digitalisering in de gebouwen. Door installaties meer op elkaar af te stemmen, willen we het comfort verhogen, ziekteverzuim terugdringen door de comfortabele en frisse ruimte, de productiviteit verhogen en een energiebesparing van 4 tot 12 procent realiseren.”De link met Utrecht
Het hoofdkantoor van SPIE bevindt zich in Utrecht en daarnaast zijn zij ook actief rondom het Stationsgebied: “SPIE bestaat 100 jaar en in Utrecht staat het eerste gebouw wat wij gebouwd hebben. De Knoop en The Green House hebben wij ook gebouwd. Bij de Knoop zorgen we er niet alleen voor dat de techniek blijft werken, maar verzorgen we ook de exploitatie, zoals schoonmaak, beveiliging en de catering samen met onze partners. The Green House is een volledig circulair en modulair gebouw. Dit kan uit elkaar gehaald worden en ergens anders weer opgebouwd worden. Hier ontdekken we de mogelijkheden met pay-per-use, waar je bijvoorbeeld alleen betaalt voor het aantal uur dat een lamp brandt. Als ik door het Stationsgebied loop, is het leuk om onze projecten terug te zien.”

SPIE en GBCU
Ruben is voorzitter van de werkgroep Energietransitie. SPIE heeft zich aangesloten als participant van GBCU en werkt toe naar een gezamenlijk doel om het energieverbruik in kaart brengen met de participanten en uiteindelijk terug te dringen naar een energieneutraal Stationsgebied: “Het is belangrijk om een voorbeeld te kunnen zijn als gebied. Binnen GBCU is er een netwerk waar je van elkaar kunt leren en elkaar kunt helpen. Je hoeft daardoor niet het wiel opnieuw uit te vinden. Het fijne aan GBCU is dat het niet alleen bij praten blijft. Vanuit de uitwisselingen van ervaringen en ideeën, wordt er overgegaan tot concrete acties om doelen te bereiken. Zo werken we toe naar bijvoorbeeld een energieneutraal Utrecht Centraal in 2030. We ontwikkelen hier een roadmap voor om de voortgang te bewaken.”

We delen graag onze kennis!
Tot slot kun je altijd contact opnemen met Ruben: “Binnen SPIE hebben we veel kennis om gebouwen duurzamer, slimmer en comfortabeler te maken. Heb je bijvoorbeeld een vraag om jouw gebouw slimmer te maken om een trede hoger te komen op de CO2-prestatieladder? Of zit je ergens anders mee waar je tegenaan loopt? Schroom niet om contact met mij op te nemen! We delen graag onze kennis om samen stappen te maken.”