Maak kennis met onze nieuwe participant: EBN B.V.
Green Business Club Utrecht Centraal (GBCU) heeft er een nieuwe participant bij. Dit keer heten we EBN van harte welkom! Een bedrijf wat midden in de energietransitie werkt. De hoogste tijd om kennis te maken en daarvoor interviewden we Vera Pijnenburg en Silke van Klaveren over EBN, duurzaamheid en het participantschap.
EBN is een bedrijf dat werkt in de energietransitie. Van oorsprong opgericht vanuit de olie- en gassector. Een jaar geleden kwamen Vera Pijnenburg en Silke van Klaveren bij EBN te werken. Silke werkt op de afdeling Advies en Innovatie. Daar werken ze aan groen gas, waterstof en energieopslag. Vera werkt binnen het Strategieteam: een team van drie dat invulling geeft aan de missie en visie van het bedrijf. Hoe geven ze alles handen en voeten om de doelen tot 2030 te behalen.
Wat doet EBN op het gebied van duurzaamheid?
EBN houdt zich binnen de energietransitie ook bezig met aardwarmte, waterstof en groen gas. In het algemeen verduurzaamt EBN de gaswaardeketen. Maar ook intern is EBN vooruitstrevend op het gebied van duurzaamheid. Vera vertelt daar het volgende over: “We hebben een BREAM-certificaat met energielabel A. Ons wagenpark bestaat uit vier elektrische auto’s en iedereen krijgt een business card om met de trein te reizen. Op die manier wordt het gebruik ervan gestimuleerd. En vanaf 1 juni is er een duurzame cateraar, The Colour Kitchen. Deze cateraar neemt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst en gebruiken duurzame producten, EBN vindt het maatschappelijk en duurzame aspect heel belangrijk.”
Ook heeft EBN een duurzaamheidscommissie: “We zijn een duurzaamheidscommissie begonnen met young professionals. Wekelijks komen we bij elkaar en houden wij ons bezig met nieuwe initiatieven intern. Het gaat vooral om inspireren, informeren en implementeren. Ookwel de drie i’s, waar de puntjes op de ï gezet worden! Door middel van een vlog lieten we bijvoorbeeld zien hoe je plasticloos kunt koken. Ook hebben we een bericht gemaakt over duurzame apps wat jou kan ondersteunen in je levensstijl om duurzamere keuzes te maken. Nu zijn we een vlogreeks gestart over duurzame hobby’s van collega’s. Het gaat vooral om inspireren met de content en verplichten niks.”, aldus Silke.
Leuk een duurzaamheidscommissie, hoe hebben jullie dit samengesteld?
Het is belangrijk om een achterban te hebben legt Vera uit: “Je komt binnen en je ziet mogelijkheden om een aantal dingen aan te passen. Maar dat kun je nooit in je eentje doen. Alleen ga je snel, maar samen kom je verder. Het begon laagdrempelig tijdens de lunch. We zaten aan tafel met andere young professionals en bespraken wat er beter kan. Zo vormde zich al snel de duurzaamheidscommissie. Vervolgens gingen we het gesprek aan met medewerkers die al langer actief zijn bij EBN. Zij functioneren dan als een soort adviseur of ambassadeur en brachten ons vervolgens in contact met andere werknemers. Na verschillende gesprekken, hadden we een plan van aanpak waarmee we naar de CEO gingen.”
“Om ideeën vanuit de hele organisatie in te brengen, is er een ideeënbox in de kantine geplaatst. Medewerkers laten hun eigen ideeën met betrekking tot duurzaamheid hierin achter. Zo komt het niet alleen vanuit de duurzaamheidscommissie en creëer je meer draagvlak.”, voegt Silke eraan toe.
Wat is volgens jullie de meerwaarde van GBCU?
Over de meerwaarde van GBCU zijn Vera en Silke het met elkaar eens: “Het is concreet. GBCU is een plek om te leren en waar je kennis kunt delen. Het maakt dat je zelf niet het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. En wij als EBN willen ons profileren als verbinder in de energietransitie en daar kan GBCU een rol in spelen als we kijken naar de regionale aanpak. Een voorbeeld is de gezamenlijke ambitie rondom energie in het Stationsgebied met het convenant Utrecht Centraal energieneutraal in 2030. Dat is al iets concreets om samen met andere bedrijven in het gebied naar toe te werken.”
Tot slot, waarvoor kunnen bedrijven bij jullie terecht?
EBN maakt ieder jaar onder andere een infographic met alle feiten over het energiesysteem. Dit kan gedeeld worden met bedrijven. Daar voegen Vera en Silke nog aan toe: “We zitten in de werkgroep Energie. We zijn daar intrinsiek gemotiveerd voor en EBN zit midden in de energietransitie. Intern hebben we de kennis zitten en kunnen verschillende mensen laten aanhaken op dit gebied. Neem gerust contact met ons op!”