2023/09/05 geplaatst in Circulair

Maak kennis met de nieuwe projectleider Circulair: Daan Goppel

Sinds kort heeft Green Business Club Utrecht Centraal (GBCU) een nieuwe projectleider Circulair erbij! Daan Goppel versterkt het team en gaat met de werkgroep aan de slag om circulariteitswinst te behalen in het Utrechtse stationsgebied. Tijd voor een introductie!

Kun je iets over jezelf vertellen?Hoi! Ik ben Daan, mensen noemen mij ook wel een creatieve duizendpoot en een sociale vent. Ik heb een hart voor duurzaamheid, waarbij voornamelijk het thema circulariteit (van afval naar grondstoffen) een grote rol in mijn leven is gaan spelen. Een aantal jaar geleden woonde ik in Indonesië aan een rivier waarin zo veel afval lag dat je erover naar de overkant kon lopen. Dat maakte grote indruk. Sindsdien ben ik mij in mijn professionele leven gaan richten op circulariteit. Ik heb eerder afvaleducatie gegeven op scholen, was projectleider afval bij de gemeente Amsterdam, en geef nu advies over circulariteit en duurzaamheid bij Witteveen+Bos.Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in mensen, talen en culturen. Die nieuwsgierigheid  heeft me geregeld overzee getrokken. Zo ben ik ooit van Nederland naar Suriname gelift en woonde ik een jaar in Jakarta. Over beide avonturen heb ik verhalen geschreven die als boek zijn uitgegeven: Liften naar Suriname, Knalpot – Verhalen uit Jakarta. Bekijk er meer over!

Wat is jouw affiniteit met duurzaamheid? Ik vind het fijn om dingen te doen die de wereld mooier maken. Duurzaamheid betekent in mijn beleving: een systeem dat binnen de draagkracht van de aarde blijft, en waarin alles wat leeft op een zo prettig mogelijke manier kan leven. Duurzaamheid is een gigantische puzzel, dus het is kicken als je daar af en toe een stukje van kunt leggen. Het is mooi om dat op professioneel vlak te kunnen doen, maar wordt vaak nog tastbaarder als je het in je eigen leven toepast. Zo vind ik het heel gaaf om van oude spullen nieuwe te klussen, en heb ik mijn hele tuin ingericht als een voedselbos.

Je gaat als projectleider Circulair aan de slag, wat houdt dat in en waar kijk je naar uit?In de rol van projectleider van de werkgroep Circulair van GBCU zie ik mezelf als verbinder en procesbegeleider. Er zit een hoop enthousiasme en energie bij de organisaties in het stationsgebied om circulariteit in de praktijk te brengen. Ik hoop dat ik de juiste verbindingen kan leggen en kan helpen bij het scheppen van de randvoorwaarden om die energie om te zetten in tastbare projecten. Let wel, de grootste circulairteitswinst zit hem vaak in dingen niet of minder doen. We willen namelijk minder grondstoffen gebruiken, maar het resultaat daarvan is per definitie niet zo zichtbaar als bijvoorbeeld het planten van een bos. Ik zou heel blij zijn als we erin slagen om significante circulariteitswinst te boeken, en we die onzichtbaarheid toch zodanig inzichtelijk kunnen maken dat het met trots kunnen aanschouwen en denken; dat hebben we toch mooi geflikt.

Waar ben je trots op?Ik ben er trots op dat ik de dingen doe waar ik blij van word. Dat ik de (soms gekke) plannen die ik in mijn hoofd haal ook uitvoer en me niet te veel laat beperken door angsten of verworven zekerheden.www.daangoppel.nl

Wil je meer weten of heb je vragen? Neem gerust contact op via daan.goppel@witteveenbos.com.