2022/09/13 geplaatst in Groen

Kom tot rust in de Lomboktuin en geniet van het groen in de stad!

Van de Groene Oase in het Moreelse Park nu naar de Lomboktuin op het Westplein. Kom tot rust in de buitenlucht, pluk waar je zin in hebt en geniet van het groen in de stad. Dat kan in de Lomboktuin!

De Lomboktuin is een voortzetting van de Groene Oase in het Moreelsepark. De werkgroep Levendig begon daar met het realiseren van haar ambitie om het Utrechtse Stationsgebied groener en leefbaarder te maken. De werkgroep wilde een plek creëren waar mensen zich terug kunnen trekken van de drukte van dit gebied; dat werd de Groene Oase.

Het ontstaan van de Lomboktuin
De Lomboktuin is tot stand gekomen door een vraag van een buurtbewoner: “Een buurtbewoner vroeg onze hulp bij het creëren van een tuin op het Westplein. In die periode waren aan het zoeken naar een alternatieve plek voor de Groene Oase. Zo viel dit mooi samen!”, vertelt Lara Simons van de werkgroep Levendig.

De Lomboktuin leent zich tegenwoordig als pluktuin voor mensen die werken en wonen in de omgeving van het stationsgebied. Midden in het verkeer kun je je rustig terugtrekken tussen de planten en is geschikt om een ommetje door te maken. Voor de zomervakantie zijn er nieuwe borden geplaatst. Deze laten zien dat de Lomboktuin nu een pluktuin is met allerlei soorten bessen, aardbeien, frambozen en aardperen. Dus als je geluk hebt, is er ook nog wat te plukken!

Circulair ontwerp
De Groene Oase is ontworpen en onderhouden door Donkergroen, en de bakken zijn circuair en modulair gemaakt door Buurman Utrecht. Doordat ze modulair zijn opgezet, kon de Groene Oase makkelijk worden gedemonteerd en op een andere manier worden opgezet op het Westplein. Samen met buurtbewoners hebben we een mooie startdag georganiseerd waarop we tientallen struiken en planten hebben geplaatst.

De verplaatsing en het onderhoud is mede mogelijk gemaakt door hulp van verschillende betrokkenen:

Vrijwilligers: Jozef, Riek, Tinka, Yessie en vele anderen
Buurman Utrecht
Donkergroen
Stekkers
Perron West
Creative Playground
HIK ontwerp

Wil je meer weten over de Lomboktuin? Neem dan contact op via utrecht@greenbusinessclub.nl!