2017/10/18 geplaatst in Algemeen, Mensen

Jungledieren losgelaten bij Utrecht Centraal

Ze zijn je misschien al opgevallen: de olifant, giraf, schildpad, adelaar, neushoorn, leeuw en gorilla die sinds maandag in het stationsgebied Utrecht Centraal zijn neergestreken. Een initiatief van de 13 bedrijven in de Green Business Club Utrecht Centraal en de Gemeente Utrecht.

Urban jungle

De dieren zijn gemaakt door Ontwerpbureau Autobahn, die het stationsgebied in de huidige situatie vergelijkt met een ‘urban jungle’. Jacco Buisman, voorzitter van de Green Business Club Utrecht: Als Green Business Club werken we met kleine en grote projecten aan een duurzaam en leefbaar stationsgebied, in de tijdelijke situatie zoals nu, maar ook als het straks af is. De jungledieren zijn een knipoog naar hoe ‘jachtig’ we rondrennen en -fietsen in de openbare ruimte die nu soms behoorlijk krap kan zijn. Ook wisselen fiets- en wandelroutes door de werkzaamheden nogal eens. Dit kan vervelend zijn, maar gebeurt nu eenmaal. Met de dieren vergeten we dát even en zorgen we vooral voor een lach op ieders gezicht.”

Jungle030-WEB-12

Placemaking

Het project past ook goed binnen de ‘placemaking’ plannen van de Gemeente Utrecht in het stationsgebied. Met placemaking transformeert een ‘plaats’ tot een ‘plek’ waar mensen gebruik van maken, waar ze graag zijn en waar ze het gebied kunnen beleven. Leen de Wit, programmadirecteur Stationsgebied: “Ik ben heel blij dat bedrijven in het stationsgebied meewerken aan het leefbaar maken en het verduurzamen van het gebied, zoals nu de Green Business Club met de jungledieren. Dat is namelijk niet makkelijk omdat momenteel overal tegelijk werkzaamheden plaatsvinden. Dat het initiatief dan toch wordt genomen, vind ik mooi om te zien. En over anderhalf jaar ziet het gebied er al heel anders uit.”

Werkgroep voor een leefbaar stationsgebied

De komende jaren gaat het stationsgebied grotendeels verder op de schop: er komt een verbinding met de binnenstad, water in de singel, er komen nieuwe (duurzame) gebouwen om te wonen en werken en de infrastructuur wordt gewijzigd. Tot het zover is, werkt de werkgroep ‘Levendig’ van de Green Business Club Utrecht onder het mom van placemaking en ‘Samen genieten van de stad, ook van de stukken die nog niet af zijn’ hard aan de leefbaarheid in het gebied. Maaike Wilmink, voorzitter van de werkgroep: “Naast de jungledieren zijn we op dit moment bezig met nóg een project, aan de andere kant van het station bij het Moreelsepark. Daar kan ik nog niet teveel over zeggen, maar dat wordt ook erg leuk voor het publiek wat dagelijks in, om en langs het station komt.”

Jungle030-WEB-1

Kun jij alle dieren spotten?

De jungledieren hebben Smakkelaarsveld tot hun territorium gemaakt. Weet jij ze allemaal te vinden? Spot ze en deel het met ons via #jungle030!