2022/11/10 geplaatst in Energie

Green Business Club Utrecht vraagt zich af: “Mag het licht uit?”

Green Business Club Utrecht Centraal is een samenwerkingsverband van bedrijven dat samenwerkt aan een levendig en duurzaam stationsgebied. Als bijdrage aan de Nacht van de Nacht werkte werkgroep Energietransitie, één van de vier werkgroepen, samen met Stichting Straatnieuws Utrecht aan het foto-project “Mag het licht uit?”. Een thuisloze ging samen met een professionele fotograaf in de zomer en najaar in de late uurtjes foto’s maken van de gebouwen om inzichtelijk te krijgen of er ergens (onnodig) lichten aan staan. In de tussenliggende periode voerden we met de bedrijven ‘het goede gesprek’: waarom staat de verlichting aan en is er verlichting die onnodig aan staat en dus uit kan? Dat bleek nog niet zo eenvoudig.

Het stationsgebied heeft veel bedrijven die draaien volgens een 24-uurs-economie. Denk aan onderhuurders in het Beatrixtheater, schoonmakers die ’s nachts de Jaarbeurs of Kinepolis schoonmaken, maar ook Toezicht en Handhaving van gemeente Utrecht (bv. BOA’s) die ’s nachts actief zijn. Ook hebben veel bedrijven al volop maatregelen getroffen, zoals bewegingssensoren bij verlichting bij WTC Utrecht en LED-armaturen in de spotjes boven de hoofdingang bij gemeente Utrecht. Wel zijn bedrijven gebonden aan wat er mogelijk is in hun gebouwen en met hun gebouwbeheerssystemen. Duurzame aanpassingen vragen grote investeringen, en grote investeringen vragen tijd. Ook niet iedereen is eigenaar van zijn gebouw en moet dus in gesprek met de gebouweigenaar voor verduurzaming. Movares laat bijvoorbeeld de beveiliger bij zijn eindronde foto’s maken van (onnodige) verlichting en gaat hierover actief het gesprek aan met de verhuurder. Tot slot heeft Hoog Catharijne een eigen terugkerend programma: het BOOST-programma. Ieder kwartaal wordt na sluitingstijd van het winkelcentrum een ronde gelopen door het center management team en leveranciers.  Na deze ronde worden acties uitgezet om onnodige verlichting en installaties uit te schakelen.

Toch kunnen we trots zijn op het resultaat! De bedrijven waren al actief bezig met energiebesparing en deze foto’s zorgde voor extra bewustwording en goede gesprekken in de organisatie of het niet nóg beter kan. Ook deelden sommige bedrijven de foto’s met hun buren, zodat ook zij zich bewust waren van hun nachtelijke verlichting.

Tot slot zorgden de foto’s voor inzicht in de openbare verlichting. Daarom zijn we nu ook het goede gesprek aan het voeren met gemeente Utrecht of er (onnodige) openbare verlichting brandt. De tijd was hiervoor te kort om al resultaten te boeken, maar hopelijk kunnen we volgend jaar in de Nacht van de Nacht nóg meer sterren zien!

Voor meer informatie: Mieke van Eerten-Jansen, mieke@greenbusinessclub.nl

Links is foto in zomer en rechts in najaar van Rabobank, De Knoop en The Green House

Vanwege de 24-uurseconomie (Central Park, links) en nachtelijke activiteit van Toezicht en Handhaving (Gemeente Utrecht, rechts) brandt ’s nachts de verlichting. Wel bleek het licht rechtsboven in het Stadskantoor onnodig aan te staan en daar zijn de instellingen nu voor aangepast.