2021/03/19 geplaatst in Energie, Groen, Klimaat, Water

GBCU zoekt het hoger op met Duurzaam Daklandschap Utrecht Centraal

Dinsdag 16 maart  was de kick-off van het nieuwste project van GBCU: Duurzaam Daklandschap Utrecht Centraal! Wat is er allemaal mogelijk op een (bedrijfs)dak? Kies voor groen (natuur), blauw (waterberging), rood (recreatie) of geel (energie) op je dak, of een combinatie! Wat is het verschil? Wat zijn de kosten en welke subsidies en regelingen zijn beschikbaar? Tijdens deze eerste kennissessie kwam dit alles ruimschoots aan bod.

Een duurzaam dak kan groen, blauw, geel of rood zijn, of het liefst een combinatie hiervan. Een groen dak houdt je huis koel en biedt plek aan planten en dieren. Een blauw dak verkoelt het gebouw en houdt water vast bij zware regenbuien. Een geel dak heeft zonnepanelen voor duurzame energie. Een rood dak biedt extra leefruimte bovenop het gebouw vaak in combinatie van groen en blauw. Zeker in een versteende omgeving is het waardevol het volle potentieel van de daken te gebruiken.

Potentieel
Komend jaar gaan we dit potentieel op het dak van de participanten in het stationsgebied verkennen. Welke opties zijn er om te vergroenen én verduurzamen in het kader van klimaatadaptatie? We gaan ook op bezoek bij reeds bestaande best practices. Door het bieden van een serviceloket willen we bedrijven informeren, stimuleren en faciliteren om met hun daken aan de slag te gaan.

Bekijk het visuele verslag van de kennissessie van 16 maart, of lees hieronder meer.

Servicepunt Duurzame Daken
In februari dit jaar is er een Servicepunt Duurzame Daken gelanceerd door de Gemeente Utrecht voor buurt- initiatieven en bedrijven (-terreinen).

In de hele provincie Utrecht ligt ongeveer 56 km2 aan dak dat beter benut zou kunnen worden. Kansen genoeg dus voor duurzaamheid op de daken in de provincie Utrecht. De daken worden nu voornamelijk voorzien van zonnepanelen (geel) en slechts een klein deel voor groen (biodiversiteit) en blauw (waterberging). En vooral in stedelijk gebied is er groot potentieel voor het creëren van meer leefruimte (rood), door de daken toegankelijk te maken. Kortom: Kilometers dak kan veel beter benut worden voor verduurzaming. En daar is het de hoogste tijd voor!

MetroPolder over redenen voor een blauw/groen dak
Steden worden drukker en het klimaat verandert. De kans op hevige neerslag, extreme hitte en langdurige droogte neemt toe en de ruimte voor maatregelen op en onder de grond is beperkt. Water is de basis voor verkoeling, groei en natuur in de stad. MetroPolder company houdt steden leefbaar door slim watermanagement op verharde oppervlakten. Regenwater is een grondstof. Geen afval!

Voordelen van een groen dak
Ook Daniel Schoenmaker van Topgroen deelt inspirerende voorbeelden van duurzame daken. Topgroen werkt samen met Sempergreen en ze realiseren vooral sedumdaken. De voordelen? Een langere levensduur van het dak, meer biodiversiteit., lucht- en waterzuiverende werking, koeler binnen in huis of in kantoor én meer rendement op zonnepanelen! Een extensief groen dak vergt weinig onderhoud en bestaat vaak uitsluitend uit sedum. Een intensief groen dak zou je kunnen vergelijken met je eigen tuin en vergt meer onderhoud.

Duurzame daken visie
Jeanet Hekhuis, projectleider klimaatadaptatie bij de Gemeente Utrecht vertelt meer over de visie vanuit de Gemeente Utrecht op duurzame daken en de dakensubsidie.

Vanuit het motto ‘Geen dak onbenut’ werkt de Gemeente Utrecht aan een duurzame daken visie, deze wordt medio zomer 2021 verwacht. De Gemeente werkt al een tijd aan de zon op het dak aanpak om in 2025 20% van de daken van zonnepanelen te voorzien maar wil naast gele daken, ook aan de slag met groene, blauwe en rode daken.

Wist je dat:
– De Gemeente Utrecht sinds 2012 subsidie heeft voor groene daken?
– Er in 2021 bijna 3 voetbalvelden aan groene daken zijn gelegd
– Er in 2020 meer dan 500 subsidie aanvragen zijn verwerkt?
– De subsidiepot van €150.000 was op in maart en die van €500.000 in december.

Dakenkanskaart
Jank Henk Tigelaar van Rooftop Revolution vertelt ons meer over de Dakenkanskaart. Met de Duurzame Daken Kansenkaart brengt Rooftop Revolution de groene mogelijkheden op de daken van een wijk of gemeente in beeld.

Contact
Wil je iets met je dak gaan doen maar weet je nog niet precies wat? Of weet je al wel wat je wil doen maar ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Als participant van GBCU kun je contact opnemen met Tirsa van der Laan via utrecht@greenbusinessclub.nl, we hebben gratis project uren en een quick scan voor je beschikbaar om je op weg te helpen!

Ben je (nog) géén participant maar wil je ook iets met je dak? Dan kun je terecht bij Ieke Benschop via i.benschop@nmu.nl.