2023/03/13 geplaatst in Afval, Circulair

GBCU Hackathon winnaars: een jaar later!

Vorig jaar vond op 7 maart de GBCU Hackathon Zero Waste plaats. Zeven initiatieven pitchten hun ideeën om tot een meer afvalvrij Utrechtse stationsgebied te komen. De vakjury koos vijf initiatieven uit die direct aan de slag konden. Een jaar later is het tijd om de balans op te maken en hoe de initiatieven ervoor staan!

De initiatieven werden met twee dagen aan projectbegeleiding en 2000,- euro gesteund in de realisatie en implementatie in 2022. Dit project werd mogelijk gemaakt met steun van het Ondernemersfonds Utrecht en de trekkingsgebieden in het Utrechts Stationsgebied. De winnende initiatieven: Afval Bedankt!, Billie Cup, Mini Fungi Factory, Green Side en WasteBar gingen aan de slag. Wat ze het afgelopen jaar hebben uitgevoerd, is uitgebreid te lezen in het GBCU Hackathon overzicht! Hieronder lees je een samenvatting van de initiatieven.

Billie Cup
Een overkoepelend systeem van herbruikbare bekers aan 1 euro waarborg die bij alle horecapartners kan worden ingewisseld, dat is Billie Cup. Het prijzengeld van de Hackathon is gebruikt om een freelancer in te zetten die Billie Cup onder horecagelegenheden in Utrecht Centraal en omgeving introduceert. De gemeente Utrecht en de Rabobank zijn aangehaakt en maken gebruik van Billie Cup.

Mini Fungi Factory
Een Utrechts bedrijf dat al jaren oesterzwammen kweekt op koffiedik. Fungi Factory levert de paddenstoelen terug aan Utrechtse horeca en met de Mini Fungi Factory kan het op locatie gekweekt worden. Na de GBCU Hackathon, stond deze op verschillende locaties in het stationsgebied: Hoog Catharijne, Seats2Meet Utrecht CS, Central Park en binnenkort bij the Green House. Een mooie kickstart om dit idee écht te gaan lanceren!

Green Side
In samenwerking met basisscholen en bedrijven waar papier wordt ingezameld, maakt Green Side notitieboeken van enkelzijdig geprint papier. Het prijzengeld heeft Green Side een aantal verzamelpunten gekocht, die worden neergezet bij basisscholen in de buurt van het stationsgebied. Het papier wordt opgehaald en meteen hergebruikt, zonder dat het gerecycled wordt.

WasteBar
De WasteBar is een mobiele bar waar deelnemers aan een evenement, zwerfafval kunnen inleveren voor een drankje of snack. Tijdens de kennissessie van GBCU maakte de WasteBar z’n entree in de Lomboktuin. In totaal heeft de WasteBar afgelopen zomer 36.874 peuken en 2.318 blikjes opgehaald op twaalf verschillende evenementen.

Afval Bedankt!
Binnenkort volgt er meer informatie over dit winnende initiatief.

Meer informatie
Wil je meer weten over over deze initiatieven? Neem contact op met Emma van Rest via emma@greenbusinessclub.nl.

Onze projectleider van de werkgroep Circulair, Emma ging langs bij de winnende initiatieven en maakte onderstaand filmpje: