Duurzaamheid in Utrechtse stationsgebied op de kaart gezet
Woensdag 10 oktober is het voor de tiende keer de landelijke Dag van de Duurzaamheid. Speciaal voor deze dag heeft de GBCU alle duurzame initiatieven in het Utrechtse stationsgebied – letterlijk – op de kaart gezet. Wist je bijvoorbeeld dat het dak van het Beatrixgebouw vol ligt met meer dan dertienhonderd zonnepanelen? Of dat het Stadskantoor en de Rabobank gebruik maken van een warmte koude opslag in de grond dat zorgt voor duurzame warmte in de winter en koelte in de zomer? Zo zijn er nog meer zichtbare én onzichtbare voorbeelden van duurzaamheid te vinden rondom het station. Ontdek het met de kaart of loop woensdag 10 oktober mee met de gids tijdens de rondleiding.
Duurzaamheid bij bedrijven
Niet alleen in de openbare ruimte rondom het station zijn duurzame initiatieven en projecten te vinden. Ook bij de bedrijven – die voor een groot deel participeren in de Green Business Club Utrecht – gebeurt veel. Van gebruikte koffiebekers wordt wc-papier gemaakt en op de koffiedrab die overblijft, worden oesterzwammen gekweekt. Plastic afval wordt gescheiden ingezameld en als nieuw materiaal hergebruikt, bijvoorbeeld voor 3D-printing. Veel gebouwen zijn volgens duurzame (BREAAM) normen gecertificeerd en steeds meer medewerkers rijden in een elektrische deel- of leaseauto of komen met de fiets. Die vervolgens in de grootste fietsenstalling van Nederland gestald kan worden.
Kaart ‘Ontdek duurzaam Utrecht Centraal’
In het kader van de Dag van de Duurzaamheid en de Duurzame Week Utrecht later in oktober, heeft de Green Business Club Utrecht al deze duurzame initiatieven en projecten letterlijk op de kaart gezet. Tijdens de Dag van de Duurzaamheid wordt de ‘Ontdek duurzaam Utrecht Centraal’-kaart gelanceerd en is er een rondleiding met gids.
Plandelen
Tijdens de rondleiding wordt ook een ‘plandel’ experiment gedaan. ‘Plandelen’ is tijdens het wandelen zoveel mogelijk afval verzamelen. Plandelen is de wandelvariant van ‘plogging’, een trend uit Zweden die naar Nederland is overgewaaid, waarbij joggen gecombineerd wordt met een ‘plocka up’ (opraapactie). Het doel van de actie is om op een leuke en sportieve manier aandacht te vragen voor de plastic soep in het stationsgebied en mensen bewust te maken van de hoeveelheid afval wat veroorzaakt wordt door single used plastics.
Aanmelden rondleiding met gids
Op woensdag 10 oktober van 12.00 – 13.30 uur nemen de gidsen van het Infocentrum Stationsgebied bezoekers mee om te ontdekken wat er al is én wat er nog (duurzaam) wordt gerealiseerd rondom het station. Deelname is gratis. Aanmelden kan via deze link (er is een beperkt aantal plekken beschikbaar). De start is bij het Stadskantoor op Stadsplateau 1.