2018/12/05 geplaatst in Energie, Evenementen

Achter de knoppen bij station Utrecht Centraal

In de serie ‘Achter de knoppen’ neemt energieleverancier Nuon een kijkje achter de schermen bij iconische Nederlandse gebouwen, plekken en evenementen om te zien hoe hier met (duurzame) energie wordt omgegaan. In de laatste aflevering staat ‘ons’ Utrecht CS centraal.

Sinds 2011 gebeurt er van alles om Utrecht Centraal ruimer, efficiënter en duurzamer te maken. De OV-terminal is na de verbouwing drie keer zo groot en kan nu 100 miljoen reizigers per jaar verwerken. Maar hoe groei je zonder veel meer energie te verbruiken? NS Stations, beheerder van alle stationsgebouwen in Nederland, laat zien dat het kan.

Station Utrecht is daarvan het ultieme bewijs. Dit duurzame station wordt vrijwel volledig gasloos gekoeld en verwarmd en in de perronkappen zijn zonnecellen verwerkt, die werken als zonnepanelen. Daarnaast monitort NS Stations het energieverbruik in de NS-winkelformules per kwartier. En dat leidt tot slimme besparingsmaatregelen.

Duurzaamheid op Utrecht Centraal

Duurzaamheid is voor Utrecht Centraal én de rest van het stationsgebied dus een belangrijk thema. Extra leuk dat de documentaire dan ook is opgenomen tijdens de Dag van de Duurzaamheid op 10 oktober 2018. De Climate Planet stond op het Jaarbeursplein, de NS had wederom een circulaire pop-up store ingericht én als Green Business Club Utrecht organiseerden we in samenwerking met CU2030 onze rondleiding door ‘duurzaam Utrecht Centraal’. Te zien vanaf minuut 5.47 in onderstaande documentaire.

Bron: Nuon.