De ins & outs van het stationsgebied in een notendop tijdens het Stakeholdersontbijt

Op dinsdag 24 september was het tijd voor het derde Stakeholdersontbijt; 25 participanten en stakeholders uit het Utrechtse Stationsgebied kwamen samen om kennis uit te wisselen, terug te kijken op projecten van afgelopen jaar en vooruit te kijken. En dat alles onder het genot van een heerlijk duurzaam ontbijt, vers bereid door het enthousiaste personeel van The Green House.

Kennismaken en kennisdelen stonden deze ochtend centraal. Wat doet de Green Business Club Utrecht eigenlijk allemaal? En waarom werken we aan een duurzaam en leefbaar stationsgebied? Jacco Buisman, voorzitter van de GBCU neemt ons mee langs de ontwikkelingen in de vier werkgroepen. Zo starten we bij de werkgroep Zero emissie goederenvervoer welke werkt aan het verminderen, verslimmen én verschonen van de goederenstromen. Met de ambitie de CO2-uitstoot van de logistiek in het Utrechtse stationsgebied zover mogelijk terug te brengen. De bedrijven die in deze werkgroep actief zijn, onderzoeken het inzetten van Hubs om de goederenstromen te bundelen.

“Mooi om te zien dat bedrijven rond het station goed bezig zijn met personenvervoer, goederen, energievoorziening en een groene omgeving. Zo werken we samen aan een gezonde en leefbare omgeving waar het goed toeven is.”

– Lot van Hooijdonk, wethouder mobiliteit, energie en groen

CO2-uitstoot verminderen

De werkgroep Zero emissie personenmobiliteit maakt zich hard voor schone lucht in het stationsgebied Utrecht Centraal. En kijkt naar manieren om uitstoot op het gebied van woon-werk en woon-woon verkeer van medewerkers én bezoekers aan het gebied te verminderen. Bijvoorbeeld door het gebruik van Deelauto’s van We Drive Solar.

De NoSupCup

Zero waste, de derde werkgroep die aan bod komt, maakt zich hard voor de NoSupCup; een ambitieus project om het stationsgebied zoveel mogelijk vrij van SUPS (Single Use Plastics) te krijgen.
Eva Dijkema van ProRail licht toe: “Per jaar worden er in Nederland tegen de 3 miljard bekertjes verbrand. Zonde! De NoSUP-cup is één systeem van herbruikbare bekers met 1 euro waarborg. Bij alle deelnemende partners kun je de NoSUP-cup krijgen en inwisselen. Heel simpel, zodat iedereen kan blijven genieten van koffie take-away maar dan op een duurzame manier! We zoeken naast Movares, WTC, ProRail, NS, Gemeente Utrecht en Albron,  nog meer partners die mee willen doen aan dit initiatief.”

De Groene Oase

De projecten van de laatste werkgroep zijn misschien wel het meest zichtbaar binnen het stationsgebied. Eerder realiseerde de werkgroep Levendig, met steun van het Ondernemersfonds Utrecht, onder andere de Complimentenpoort, Groene Bouwhekken en de eerste Green Pitch Night. Nu is zij druk bezig met de tweede Green Pitch Night van 6 november aanstaande en wordt er gewerkt aan de realisatie van een tijdelijke Groene Oase. Jacco Buisman vertelt: “Bij Moreelse park zijn nu alle fietsenstallingen weggehaald. Om op deze plek meer groen en rust te creëren, maken we, als aanvulling op de Moreelse Tuinen, een ontmoetingsplek die nog dit jaar wordt geplaatst. De Groene Oase bouwen we uit gerecycled materiaal, naar een ontwerp van DonkerGroen.”

“Ik ben heel blij met het initiatief van de werkgroep Levendig. De Groene Oase heeft een mooie aansluiting op de Moreelse Tuinen.”

– Leen de Wit, programmadirecteur Centrum van de Gemeente Utrecht

Samen werken aan een gezonde en leefbare omgeving

Speciale gast deze ochtend was Lot van Hooijdonk, wethouder mobiliteit, energie en groen. Zij reageert: “Mooi om te zien dat bedrijven rond het station goed bezig zijn met personenvervoer, goederen, energievoorziening en een groene omgeving. Zo werken we samen aan een gezonde en leefbare omgeving waar het goed toeven is. En heel praktisch: wat een leuk initiatief om een herbruikbare mok te introduceren in het hele stationsgebied!”

2020: het jaar van meten en monitoren

Eline Kik, directeur van GBC Nederland gaf een kort overzicht van de landelijke ontwikkelingen binnen de Green Business Clubs. Een van de concrete acties van dit jaar was de Printless Contest; samen bespaarden de deelnemende bedrijven in 1 maand 52 bomen. Het doel van de competitie was om het papierverbruik binnen de bedrijven te reduceren, het bewustzijn van papierverbruik onder medewerkers te vergroten én een structurele gedragsverandering te bewerkstelligen. 2020 wordt het jaar van meten en monitoren. “Zo kunnen we niet alleen doen, maar ook nauwkeuriger bijhouden wat de impact is van onze acties en zien welke voortgang we boeken.”

TEO als duurzaam alternatief voor aardgas

De laatste, maar zeker niet de minste spreker, was Leen de Wit, programmadirecteur Centrum van de Gemeente Utrecht. Hij licht onder andere een tipje van de sluier op over het toekomstig gebruik van TEO in de binnenstad. TEO staat voor Thermische energie uit oppervlaktewater en kan een duurzaam en substantieel alternatief zijn voor aardgas. TEO maakt gebruik van de temperatuurverschillen van het oppervlaktewater gedurende de seizoenen. In de zomer wordt warmte uit het oppervlaktewater opgeslagen, bijvoorbeeld in een WKO-installatie (warmte- en koudeopslag). De warmte kan in het koude seizoen worden benut om met behulp van een warmtepomp gebouwen te verwarmen. In de winter kan juist koude worden opgeslagen, welke in de zomer een bron is voor duurzame koeling.

De GBCU is trots op alle projecten van afgelopen jaar en kijkt uit naar het komende jaar. Eline Kik: “Ik vind het prachtig om te zien wat er binnen de Green Business Club Utrecht allemaal is bereikt. Voor veel GBC’s hebben jullie een voorbeeldfunctie.”


Meer weten over deelnemen aan de pilot van de NoSupCup?

Neemt contact op met Anne Twilt van de werkgroep Zero waste.

 

Foto’s

Bekijk hieronder de foto’s van het Stakeholdersontbijt 2019.