Toolkit Biodiversiteit

Een verbeterde biodiversiteit betekent een grotere diversiteit aan dier- en plantensoorten in een leefgebied. De werkgroep Groen Leven richt zich op het uitnodigen van de zogenoemde gidssoorten in het stationsgebied; zij nemen andere soorten in hun kielzog mee. In Utrecht zijn dit onder andere de wilde bij, egel, huismus en de muurplant. Wil jij meehelpen aan het vergroten van de biodiversiteit in het stationsgebied Utrecht Centraal en de rest van de stad? De GBCU toolkit biodiversiteit helpt je hierbij!

Deze toolkit geeft tips over wat je kunt doen om meer dieren en planten in de stad te verwelkomen. De toolkit richt zich op concrete acties voor het stationsgebied: het beschrijft wat de huismus, de wilde bij, de egel en muurplantjes nodig hebben in een stedelijk leefgebied. Welke aanpassing kan jij of jouw organisatie maken? Download de gehele toolkit hier. Per gidssoort downloaden? Lees dan vooral hieronder verder en download de toolkit per gidssoort!

Heb je vragen? Mail naar utrecht@greenbusinessclub.nl.

Egel
Deze nachtelijke scharrelaar heeft niet veel meer nodig dan gras en weelderig groen in tuin, plantsoen en park. Groene obstakelvrije verbindingen met voldoende lage dekking helpen de egel de stad door en ook het centrum mijdt hij niet. Een egelpoortje in de schutting en faunapassages onder of over weg en water maken tenslotte alles bereikbaar voor de egel, mits de drempels niet te hoog zijn.
Klik op de egel om de toolkit te downloaden!

Huismus
In een gezellige buurt vliegt de huismus nooit te ver. Een nestje onder de dakpannen, een dichte hoge struik om in te schuilen voor de deur, een bloemenzee met beestjes en zaadjes om de hoek en een vijver om de dorst te lessen. Badderen doet hij in de zandbak. Waar de huismus tjilpt, voelt ook de mens zich thuis!
Klik op de huismus om de toolkit te downloaden!

Muurplanten
Deze maken graag gebruik van onze kunstmatige rotsen: kalkrijke, ruwe en vochtige muren. Ze kunnen weinig met beton, modern portlandcement en stalen damwandprofielen. Bouw muren dus liever met zachte kalkmortel. Dit deden ze 100 jaar of langer geleden ook!
Klik op de muurplant om de toolkit te downloaden!

Wilde bijen
Bloemen (liefst inheems) en een plek voor het nest dichtbij, dat is wat wilde bijen nodig hebben. Hoe meer soorten bloemen, hoe meer soorten bijen daarvan kunnen profiteren. Maar er is één ‘superbijenbloem’: de paardenbloem!
Klik op de wilde bij om de toolkit te downloaden!