2023/09/20 geplaatst in Groen, Klimaat, Levendigheid, Water

Biodiversiteit in het Utrechtse stationsgebied

De werkgroep Groen Leven van Green Business Club Utrecht Centraal heeft als ambitie het stationsgebied te vergroenen, biodiverser te maken en de klimaatadaptatie te versterken. Om dit te kunnen doen heeft de werkgroep in 2023 een klimaatscan laten uitvoeren door Nelen en Schuurman. In deze scan komt naar voren waar de kansen en bedreigingen voor het gebied liggen.

Wat opvalt is hittestress rondom de sporen van het station, maar ook de nabijheid van groen. Vanaf ieder punt in het stationsgebied kan je binnen 200 meter en koele groene plek bereiken. Op basis van deze scan is de werkgroep aan de slag gegaan met de vraag wat we kunnen doen om het gebied verder te verbeteren. Om dit te bereiken, hebben we alle participanten gevraagd om te vertellen wat zij zelf aan en rondom hun eigen pand doen rondom biodiversiteit en klimaatadaptatie. En niet alleen wat ze nu al gedaan hebben, maar ook welke concrete plannen of wensen er nog zijn.

Daarnaast zijn we samen met de participanten op excursie gegaan door het stationsgebied. Er zijn plekken bezocht die al aangepakt zijn en plekken die nog aandacht nodig hebben.

Gebundeld in één kaart
Alle informatie die we op die verschillende momenten hebben opgehaald is gebundeld in een kaart. Op deze kaart kan je in verschillende lagen zien hoe het stationsgebied langzaamaan vergroend. Wanneer je klikt op de verschillende logo’s of locaties kan je zien wat er precies gebeurt is of op de planning staat.

Laat je inspireren door deze plattegrond en laten we samen het stationsgebied verder klimaatadaptief en biodivers maken.

Download de kaart Biodiversiteit in het Utrechtse stationsgebied!
Let op: Om deze kaart goed te bekijken heb je Acrobat Reader nodig. Dit is hier gratis te downloaden https://get.adobe.com/nl/reader/

Meer informatie
Heb je vragen over deze kaart? Of staat jouw bedrijf er nog niet op? Mail dan naar larasimons@greenbusinessclub.nl.