2018/11/09 geplaatst in Afval, Evenementen

172 kilo zwerfafval verzameld in stationsgebied Utrecht

De Green Business Club Utrecht organiseerde deze week een competitie onder haar participanten om zoveel mogelijk zwerfafval te ‘ploggen’ of te ‘plandelen’, oftewel: al hardlopend of wandelend afval op te ruimen. In totaal leverde dat maar liefst 172 kilo op, dat verzameld werd in het stationsgebied rondom Utrecht Centraal.

“We zijn enorm trots op het resultaat”, aldus Renee van den Heuvel, voorzitter van de werkgroep die de opruimactie organiseerde. “Het is geweldig om te zien dat zo’n kleine moeite, zoveel resultaat oplevert. Aan de andere kant is het ook schokkend dat er zóveel afval rondzwerft in een relatief klein gebied.”

Winnaar

Medewerkers van de Gemeente Utrecht, ProRail, de Jaarbeurs en Movares gingen deze week de plog- en plandelstrijd met elkaar aan. Vandaag kwam het team van ProRail als winnaar van de actie uit de bus. In een uur tijd raapten zij maar liefst 63 kilo afval op. Jacco Buisman, voorzitter van de Green Business Club, feliciteerde vanmiddag het winnende team en reikte de wissel-prikker-trofee uit.

Gedragsverandering

Tweede werd het team van Movares met 58 kilo. De Gemeente Utrecht en de Jaarbeurs in samenwerking met bedrijven uit de Jaarbeurs Innovation Mile (JIM), verzamelden respectievelijk 32 en 19 kilo zwerfafval. Een eindstand van in totaal 172 kilo. Renee van den Heuvel: “Er zat van alles tussen: van een fietsframe, tot slippers en heel veel platte blikjes, verpakkingsmateriaal en zelfs een onderbroek! Wat opviel, was dat er eigenlijk heel weinig prullenbakken in het gebied staan. Niet dat dat een excuus is om je afval maar op straat te gooien, maar meer mogelijkheden om het weg te gooien – en idealiter te scheiden – kan een gedragsverandering positief beïnvloeden.”

Vervolg

Al het afval is bij Movares verzameld en gewogen. Het afvalverwerkings- en recyclebedrijf Renewi gaat dat ophalen. Renee: “Van al het afval dat zij jaarlijks verwerken, wordt 89 procent gerecycled of gebruikt voor energieherwinning”. Of de wedstrijd een vervolg krijgt? Renee: “Wat ons betreft wel! Ook zonder competitie-element kan iedereen heel gemakkelijk zijn of haar steentje bijdragen door tijdens het dagelijkse wandelrondje gewoon een prikker en afvalzak mee te nemen. Alle beetjes helpen, dat hebben we deze week gezien.”