Gepost door Green Business Club - Landelijk
2022/03/11 geplaatst in Energie

Symposium Van Ambitie tot Aanpak: Energieneutrale gebieden

Vanaf 11 april organiseert Green Business Club Nederland de symposiumreeks ‘Van Ambitie tot Aanpak: Energieneutrale gebieden’ om zo concreet mogelijk handvatten te bieden om te komen tot een energieneutraal gebied.

AanmeldenWilt u bij een van de sessies van het symposium aanwezig zijn? Meld u dan aan via het aanmeldformulier. Het volledige programma ontvangt u dan uiterlijk 28 maart.

Programma
Het symposium bestaat uit:

 • Kick off | 11 april 2022 14.00 uur tot 16.00 uur | Postillion Hotel Bunnik
  Participanten van de 15 lokale GBC’s hebben elkaar lange tijd niet gezien, dus GBC Nederland praat deelnemers bij over de stand van zaken. Het thema ‘energieneutraal gebied’ wordt geïntroduceerd aan de hand van vijf pijlers, waarna een panelgesprek volgt over de rollen van bedrijven en organisaties in de gehele keten. Na afloop wordt informeel doorgepraat met een drankje.
 • Vier digitale werksessies (aanmelden )
  1. Verduurzaming begint bij een ambitie. Hoe zet je de stip op de horizon? Dinsdag 19 april 12.00 – 13.00 uur
  Vraag ondernemers wat ze bedoelen met verduurzamen, dan komen ze met een lijst maatregelen. Hier moet iets aan vooraf gaan: het formuleren van een ambitie. Deze stip op de horizon helpt bij het bepalen van de route. De Vastgoeddokter ontwikkelde hiervoor een overzichtelijk aanpak met zes concrete stappen.
  Doelgroep: MKB-/MKB+ die aan de slag willen met verduurzamen van hun vastgoed 

  2. Zon op alle daken! Wat is er voor nodig om zonnepanelen bij het MKB te installeren?3. Als slim collectief op weg naar een microgrid. Donderdag 21 april 11.00 – 12.00 uur
  Gebouwde omgeving ontwikkelt zich steeds meer richting micro grids en energiehubs. Onafhankelijk opereren van het net wordt steeds interessanter: de energieprijzen stijgen en het elektriciteitsnet raakt voller en voller, waarbij de leveringszekerheid steeds meer onder druk komt te staan. Het antwoord ligt in de hoek van opslag, demand response en andere smart grid oplossingen. Er kan meer dan partijen vaak weten!  Corporate start-up Energico (onderdeel van Croonwolter&dros) richt zich op systeemintegratie en deze smart grid oplossingen.
  Doelgroep: duurzame opwekkers, grootverbruikers, eigenaren van regelbare energiebronnen en andere schakels die nodig zijn binnen een slim collectief.

  4. Hoe maak je een routekaart naar ‘Energieneutraal gebied in 2030’?

 • Afsluiting bij het GBCU-Café | 19 mei 2022 15.00 uur tot 17.00 uur | Utrecht Stationsgebied
  Onder leiding van Mieke Eertens, projectleider Energie bij Green Business Club Utrecht Centraal blikken we terug op de digitale werksessies en delen de goede voorbeelden uit het netwerk. In een panelgesprek spreken de partners over de obstakels en de mogelijkheden die er zijn rondom samenwerking. Ook wordt door Utrechtse participanten het convenant Energieneutraal Stationsgebied ondertekend.

Doelgroep
Het symposium wordt georganiseerd voor het gehele Green Business Clubnetwerk. Huurders, pandeigenaren, infrastructuurbeheerders, kennispartijen en overheden hebben hun eigen rol in het toewerken naar energieneutrale gebieden. Deze rollen worden allemaal aangesproken in deze symposiumreeks, waarbij samenwerking voorop staat.

AanmeldenWilt u bij de kick-off en/of afsluitende bijeenkomst van het symposium aanwezig zijn? Meld u dan aan via het aanmeldformulier. Het volledige programma ontvangt u dan uiterlijk 28 maart.

Meer informatie 
Wenst u meer informatie over het symposium of heeft u vragen? Neem dan contact op met Diederik Imfeld, projectmanager GBC Nederland via diederik@greenbusinessclub.nl.

Benieuwd naar eerdere symposia? In 2019 was er het symposium ‘Van Ambitie tot Aanpak: Emissievrije stadslogistiek’ en in 2020 het symposium ‘Van Ambitie tot Aanpak: Zero Waste’

Het symposium wordt mede mogelijk gemaakt door: Bouwinvest, CBRE, Croonwolter&dros, EQUANS, Hompe&Taselaar, InEnergie, Postillion Hotels, Vastgoeddokter en Zelfstroom.