Gepost door Green Business Club - Landelijk
2020/02/24 geplaatst in Afval, Algemeen

PrintLess is more!

Binnenkort gaat de landelijke PrintLess Contest van Green Business Club Nederland weer van start! Afgelopen jaar deden twintig bedrijven door heel Nederland mee en werden er in totaal met de competitie maar liefst 796.661 blaadjes printpapier bespaard! Omgerekend zijn dit ongeveer 96 bomen. Bovendien heeft GBC Nederland voor elke bespaarde boom (gelijk aan 8333,3 blaadjes printpapier) een nieuwe boom laten planten in Oeganda. Een dubbele besparing dus!

Vanwege dit grote succes zullen we de competitie dit jaar weer organiseren. Op 30 maart geven we het startschot en zullen bedrijven en regio’s wederom met elkaar de competitie aangaan om zo min mogelijk te printen! Het doel van de competitie: reduceren van het papierverbruik, vergroten van het bewustzijn van het printverbruik en structurele gedragsverandering. Aanmelden kan nog!

De winnaar vorig jaar
Met een reductie van 45 procent, was de Nederlandse Financierings-maatschappij voor Ontwikkelingslanden (FMO) de grootste bespaarder én winnaar van de PrintLess Contest 2019. “In 2019 is door FMO een derde minder printpapier het pand binnen gedragen dan in 2018. Dat is een geweldig resultaat, mede gerealiseerd door deelname aan de PrintLess Contest!” aldus Willem van Leeuwen, Senior Facility Services Advisor bij FMO.

Ondanks deze grote besparing, werkt FMO hard aan het nog meer reduceren van het papierverbruik. Niet alleen doet FMO dit jaar weer mee aan de PrintLess Contest, maar zijn er ook veel andere stappen ondernomen om het printverbruik te verminderen. Het aantal printers op de werkvloer wordt op het moment gehalveerd (waardoor je als medewerker verder moet lopen om te printen en dit dus minder snel doet), er zijn zuinigere printers geplaatst met een nog betere scanfunctie en sinds kort is Digisign geïntroduceerd en wordt er nu standaard gebruik gemaakt van een digitale handtekening. Een hoop mooie stappen; er is namelijk altijd meer winst te behalen!

Wilt u met uw organisatie ook minder en duurzamer printen? Doe dan mee aan de PrintLess Contest 2020 en bekijk hier onze tips om te winnen!

Oud-deelnemers
Naast FMO zien we dat veel oud-deelnemers graag weer mee doen aan de PrintLess Contest. Hieruit blijkt wel dat het comperative feedback mechanisme, waarbij er door een competitie op te zetten wordt aangestuurd op besparend gedrag, achter de PrintLess Contest goed werkt en naar meer smaakt!

Ook nummer twee van de PrintLess Contest 2019, Coca-Cola, heeft zich ook dit jaar weer aangemeld. Coca-Cola realiseerde vorig jaar een reductie van het papierverbruik van 26 procent. Arjanne Hoogstad, Manager Duurzaamheid bij Coca-Cola European Partners Nederland: “Duurzaamheid komt op allerlei manieren terug in ons nieuwe kantoorpand aan de Marten Meesweg in Rotterdam. Zoals we met warmte, licht en afval omgaan, maar ook hoe het pand duurzaam gedrag onder medewerkers stimuleert. Minder printen is daar wel het mooiste voorbeeld van: niemand van ons heeft een eigen werkplek met opbergruimte. Mobiel werken is de norm en dan denk je automatisch meer na over wat je de hele dag met je meedraagt. Het effect op het printgedrag is daardoor direct voelbaar, en de resultaten van de PrintLess Contest bevestigen dat!”

Nog meer bomen
De Technische Universiteit Eindhoven eindigde vorig jaar op nummer zes met een reductie van het papierverbruik van ruim 18 procent en hoopt deze score te verbeteren tijdens de PrintLess Contest 2020. Op eigen initiatief heeft TU Eindhoven na afloop van de competitie drie extra bomen op de campus laten planten, om dit mooie resultaat te vieren! In totaal zijn er dus door de competitie 195 bomen bespaard of gepland.

Meedoen
Op 30 maart geven we het startschot en zullen bedrijven en regio’s wederom met elkaar de competitie aangaan om zo min mogelijk te printen. Aanmelden kan nog! FMO, RVO, De Volksbank, Coca-Cola, &Morgen, WTC Amsterdam, TU Eindhoven, Westerveld en Vossers, Loyens & Loeff, VU Amsterdam, Leaseplan, Parcls, BureauEAU, Diederendirrix, Gemeente Vlaardingen, Gemeente Utrecht en IAA Architecten gingen u al voor.

Wilt u met uw bedrijf meedoen of heeft u vragen? Neem dan contact op met Lotte (lotte@greenbusinessclub.nl) of Ivar (ivar@greenbusinessclub.nl).