Gepost door Green Business Club - Landelijk

Op Safari tegen een klimaatdepressie

Milieudefensie geeft drie oplossingen tegen een klimaatdepressie (het moedeloze gevoel door slecht nieuws over klimaatverandering en het gevoel hebben dat het toch geen zin heeft wat je hiertegen doet):
1. Zoek elkaar op
2. Humor
3. Stoppen met wijzen naar elkaar (maar kom in actie)

Dit alles poogt Green Business Club (GBC) Nederland samen te brengen tijdens het jaarlijkse, landelijke GBC-event: de Safari! Dit jaar bij GBC Rotterdam Alexander op donderdag 4 juli jl. Ruim 60 GBC-relaties vanuit het hele land zochten elkaar op en lieten zich middels een afwisselende route door het gebied, inspireren door de big five van de Alexanderpolder. Stuk voor stuk projecten en initiatieven die DOEN uitstralen en laten zien dat het kan.

Powernest
Zo ging de drie groepen het dak op van het Zadkine Techniek College om daar het het eerste Powernest van Nederland te bewonderen. Een windturbine en zonnedak in een, dat ook nog eens als laboratorium dient voor de studenten van het Techniek College, zo vertelden de mannen van Ibis Power.

Gouden Glasbak 
Wist u dat 40 jaar geleden met de komst van de glasbak Nederland voor het eerst kennis maakte met recycling? Om hier aandacht voor te vragen en onszelf tot nog meer recycling uit te dagen, heeft Nedvang een Gouden Glasbak ontwikkeld. Te bewonderen op het Prins Alexanderplein, waar Hart voor Prins Alexander de Safari-groepen ook bewust maakt van het feit dat we ons in de laagst gelegen polder van Nederland bevinden. Waar vraagt dit om? Klimaatadaptatie, waterberging en groen! Hier zet de lokale GBC Rotterdam Alexander zich ook graag voor in de komende jaren. Daarnaast gaf de NS de Safari-groepen een update over de ontwikkeling van het nieuwe station.

Composteren bij Eneco
We kennen de energieleverancier allemaal van zonnepanelen en windmolens, maar op kantoor gaat Eneco nog een stapje verder. Zo lieten zij aan de Safarideelnemers zien hoe GFT/SWILL-afval uit de kantine wordt gecomposteerd. Medewerkers van Eneco krijgen emmertjes compost mee naar huis voor de tuin en krijgen een kopje koffie retour, bij inlevering van een leeg emmertje.

Winnaars alom
Plenair bij Cafe Wilskracht stonden er nog drie feestelijkheden op het programma van de Safari: de ondertekening van de Green Deal Zero Emission Stadslogistiek door GBC Rotterdam Alexander, de prijsuitreiking van de PrintLess Contest en ten slotte de uitreiking van de GBC Award 2019. FMO bleek de grote winnaar te zijn van de PrintLess Contest met een reductie van 45%, van harte! In totaal werden er met de competitie 800.000 pagina’s (ongeveer 96 bomen) bomen bespaard. Bovendien heeft Green Business Club Nederland in samenwerking met Canon Nederland N.V. voor elke bespaarde boom (gelijk aan 8333,3 blaadjes printpapier) een nieuwe boom laten planten in Oeganda. Een dubbele besparing dus!

De GBC Award 2019 werd gewonnen door Groene Allianties-De Liemers, met een inspirerend projectplan gericht op jongeren die geld voor hun eigen spaarpot verdienen met het doorvoeren van energiebesparende maatregelen bij hen thuis. Volgend jaar horen we hoe Groene Allianties de geldprijs van 750,- euro heeft besteed aan de uitvoering van dit prachtige plan.

Reacties

AD Rotterdam over de GBC Safari

Aletta Koster, Senior consultant sustainable mobility bij Royal HaskoningDHV: “Gisteren een super middag met de Green Business Clubs: de ondertekening van de zero-emissie stadslogistiek, waar ook wij Royal HaskoningDHV onze handtekening onder hebben gezet, de safari waarmee we op de hoogte zijn gebracht van de innovaties in het gebied, de uitslag van de PrintLess Contest 2019, de uitreiking van de GBC Award en ook nog een samenkomen van alle voorzitters van de inmiddels 11 Green Business Clubs in Nederland. Trots om onderdeel te zijn van deze ‘Doetank’!”

Nog steeds niet over uw klimaatdepressie heen? Dan zien we u graag volgend jaar bij de GBC Safari 2020!