Gepost door Green Business Club - Landelijk
2019/04/01 geplaatst in Energie, Klimaat, Mensen, Organisatie

Nationale PrintLess Contest van start

Twee maanden lang minder printen, kopiëren en papier verbruiken. Twintig bedrijven gaan de strijd met elkaar aan.

Vanaf vandaag, maandag 1 april, gaan door heel het land twintig bedrijven de strijd met elkaar aan tijdens de PrintLess Contest van Green Business Club Nederland. Het doel van de competitie? Het papierverbruik binnen de bedrijven reduceren, het bewustzijn van het papierverbruik onder medewerkers vergroten én een structurele gedragsverandering om de ingezette besparing ook na de competitie door te zetten. Voor elke boom (gelijk aan 8333,3 blaadjes printpapier) die in deze twee maanden bespaard wordt, wordt een boom gepland.

Het idee voor de competitie ontstond vorig jaar toen masterstudent Ivar Maas tijdens zijn afstudeerstage bij Green Business Club Zuidas onderzocht hoe gedragsverandering kan helpen bij verduurzaming en of een competitie-element dit duurzame gedrag kan stimuleren. De zeven organisaties die vorig jaar meededen, bespaarden maar liefst 522.941 blaadjes printpapier. Ivar: “Kun je voorstellen wat twintig bedrijven voor een besparing kunnen realiseren!”

Deelnemende bedrijven

Om het succes van vorig jaar minstens te evenaren, is de competitie dit jaar landelijk uitgezet. Twintig bedrijven en organisaties door heel Nederland doen mee, waaronder de Vrije Universiteit, WTC Zuidas, Loyens & Loeff, Hogeschool van Amsterdam en Gemeente Zuidas in Amsterdam; GZ Office Xperience en Forbo in Zaandstad; RVO Nederland met vestigingen in Utrecht, Deventer, Assen, Zwolle, Den Haag en Roermond; BureauEAU, Diederendirrix en de Technische Universiteit in Eindhoven; FMO, PostNL en WTC Den Haag in Den Haag; IAA Architecten en BCT Architecten in Twente; Vryleve in Lobith; Westerveld en Vossers in Duiven  en Coca Cola, Politie en NH Hotels in Rotterdam Alexander.

Startschot

Vandaag wordt bij alle bedrijven het startschot gegeven voor de competitie. Sixt stelde hiervoor een elektrische auto ter beschikking. Tijdens de competitie, die loopt van april tot en met eind mei, krijgen medewerkers wekelijks een update over de prestaties binnen hun eigen bedrijf en die van andere deelnemende organisaties. Aan het einde van de competitie plant Green Business Club Nederland voor elke bespaarde boom een nieuwe boom. Ivar: “Bovenop het aantal bespaarde bomen, komen er dus een zelfde aantal nieuwe bomen bij. Een dubbele besparing.”

Tips om zelf te besparen

Ivar: “Door het niet uitprinten van één pagina bespaar je circa 200 milliliter water en 12,7 gram CO2. Tevens verbruik je minder energie en inkt. Het is natuurlijk het beste om helemaal niet te printen, maar soms ontkom je er niet aan”. Zes tips om -net als de bedrijven die meedoen aan de PrintLess Contest- minder en duurzamer te printen:

  1. Maak gebruik van een follow me systeem: wanneer je op ‘print’ drukt, moet je ter plekke bij de printer nog een code invullen. Doe je dit niet, dan wordt de pagina niet geprint.
  2. Maak gebruik van een Ecofont-lettertype: Ryman Eco en Ecofont Sans zijn lettertypes die 20-33% minder inkt verbruiken en toch goed leesbaar zijn.
  3. Pas de instellingen van de printer aan: print bijvoorbeeld dubbelzijdig of maak regelafstand en marges kleiner.
  4. Gebruik gerecycled en lichter papier: gebruik papier dat gerecycled of CO2-neutraal is en gebruik lichter papier.
  5. Recycle: scheid papieren afval en gooi lege toners en cartridges niet weg, maar recycle.
  6. Bespaar energie: zet apparaten in de slaapstand als deze niet worden gebruikt.

Meer weten over de PrintLess Contest? Neem contact op met Lotte of Ivar.