2022/09/15 geplaatst in Energie

Masters of IKT & GBCT: De Twentse energieopgave onder hoogspanning

Meer of minder windparken? Kan ons netsysteem wel alle aanvragen aan voor al die zonnepanelen van al huishoudens en bedrijven? Is waterstof de overweging voor ondernemers waard of is dit niet de juiste ‘stof’ tot nadenken? Kom naar de Masters of IKT op dinsdag 11 oktober 2022!

Menig koffieapparaat en straathoek is getuige van deze gespreksonderwerpen. De mondiale politieke spanningen zorgen ervoor dat we ook in Twente de dialoog wakker houden, ook al lijkt het soms een ver-van-ons-bed-show. We moeten nadenken over hoe wij onze energievoorzieningen inrichten, nu en in de toekomst. Er zijn Twentse initiatieven volop in ontwikkelingen om alternatieve energievoorziening mogelijk te maken.

Tijdens deze Masters of IKT worden de mogelijke oplossingen van de energieopgave in kaart gebracht en word je geprikkeld door lokale projecten die de inzet van alternatieven hebben vertaald van theorie naar praktijk. Een Masters of IKT die jou, jouw bedrijf en de regio een inspirerende energieloos geeft richting energietransitie.

Programma

15.30 – 16.00 | Inloop
16.00 – 16.45 | Key note – Jan Jonker (Hoogleraar Duurzaam Ondernemen aan de Radboud Universiteit Nijmegen)

Zijn tijd en energie gaat uit naar duurzaam ondernemen en de strategische, organisatorische en veranderkundige vragen die daarbij horen. Hij staat bekend als een activistische en ondernemende hoogleraar met ‘haast’. Zijn onderzoeksinteresse ligt op het snijvlak van strategie, transitie en duurzaamheid, voornamelijk gericht op de ontwikkeling van nieuwe business concepten/modellen en strategieën. Duurzaam ondernemen is in zijn visie een organisatievraag in en tussen organisaties met sterke veranderkundige aspecten.

Kenmerkend voor zijn aanpak is het werken met grote groepen mensen om met elkaar plannen te realiseren. Samen werken aan transitie is daarbij het leitmotiv. Al jaren is hij op alle mogelijke plaatsen in de wereld visiting professor. Ook werkt hij al een leven lang als managementconsultant.

16.45 -17.30 | Verdiepende sessies met aandacht voor de hoe-vraag
Nadat we in brede zin de match hebben gemaakt tussen duurzaamheid en nieuwe businessmodellen, gaan we vervolgens in kleine groepen uiteen om inzicht te geven in de ‘hoe?’ vraag. We zoomen in op het laaghangend fruit waarmee we nu als regio duurzame impact kunnen maken.

  • Energieopwekking / Energiebronnen en energiedragers: de rol van waterstof

Jan Tebbens neemt je mee in de wereld van het opwekken van energie en de kracht van waterstof.

  • Energiebesparing

Gert Jan Mooi zal vanuit zijn rol als BIT-voorzitter en vestigingsleider Hengelo bij Van Dorp Technisch Dienstverlener ingaan op het onderwerp energiebesparing. Met name over verduurzaming van bedrijfspanden.

  • Energieopslag

2022 had een mooie zomer, wat ook de nodige energie opleverde voor de gebruikers van zonnepanelen. Wat kunnen we met die leveringen en zijn we in staat om al die zonuren ook daadwerkelijk op te slaan binnen het bereik wat we met onze accu’s hebben? Zomaar een voorbeeld van een vraagstuk wat we tijdens de verdiepingssessie energieopslag gaan behandelen.

De sessies zijn interactief en geven je mogelijkheid om vragen te stellen over dit verdiepende onderwerp.

17.30 – 18.30 | Borrel en beursvloer

Op de beursvloer staan Twentse voorbeelden of voorbeelden van de aanwezige experts. Er is ruimte om onder het genot van een hapje en een drankje verder met elkaar in gesprek te gaan.

Aanmelden
Aanmelden is mogelijk via deze link. Met de kortingscode GBCT_MOI102022 bestel jij jouw kaarten kosteloos.

Meer informatie
Heeft u vragen? Neem contact op met Louis Oosterik, programmamanager GBC Twente via l.oosterik@gbctwente.nl.