Gepost door Green Business Club - Landelijk
2022/02/23 geplaatst in Afval, Circulair

Kennissessie GBC x VANG | Communicatie en gedrag spelen sleutelrol bij goed afvalscheiden

Samen met VANG Buitenshuis organiseerde Green Business Club (GBC) Nederland een eerste kennissessie over zero waste met een focus op communicatie en gedrag. Hoewel zero waste begint bij het voorkomen van afval, is goed scheiden van stromen om deze vervolgens hoogwaardig te verwerken eveneens een belangrijk onderdeel. Daarin is een sleutelrol weggelegd voor communicatie en gedrag. Experts vanuit VANG Buitenshuis en het bedrijfsleven deelden handvatten en concrete tips.

Adviseur Afval en Circulariteit Johanna Minnaard (RWS) vertelde meer over VANG Buitenshuis in het algemeen en wet- en regelgeving met betrekking tot afval. Het programma van Rijkswaterstaat heeft als doel bedrijfsleven te helpen bij de transitie naar een circulaire bedrijfsvoering en werkt hiervoor graag samen met partners zoals GBC Nederland. Gedragsexpert Stefan van der Wal (RWS) gaf een korte workshop aan de ruim zestig aanwezigen, bomvol concrete tips. Wist u bijvoorbeeld dat de scheidingspercentages beter zijn wanneer de bak voor restafval rechts staat?
Facilitair Adviseur Willem van Leeuwen deelde de aanpak van FMO, participant van GBC Beatrixkwartier. Het actief betrekken van mensen werkzaam in de schoonmaak, resulteerde in bereidheid om mee te werken en denken. Zo wogen zij gedurende een half jaar al het afval van de werkvloer, waaruit bleek dat 80% van het restafval vrij kwam bij de catering! Een goede analyse geeft dus helder inzicht wáár je maatregelen moet nemen om impact te maken. Alle presentaties zijn terug te kijken via onderstaande links:

Presentatie Johanna Minnaard – Over VANG algemeen en wet en regelgeving
Presentatie Stefan van der Wal – Gedragsverandering
Presentatie Willem van Leeuwen – FMO Best Practices

Cursus gedragsbeïnvloeding
Smaakte de workshop gedragsverandering naar meer? Vanuit VANG Buitenshuis start 9 maart een cursus gedragsbeïnvloeding voor facilitaire medewerkers van kantoren. Bij grote belangstelling wordt de cursus mogelijk herhaald. Er is ruimte en gelegenheid een eigen casus in te brengen. Meer informatie en aanmelden kan hier.

Gebiedsaanpak
Sinds vorig jaar werkt GBC Nederland samen met VANG Buitenshuis, een programma van Rijkswaterstaat met als doel het bedrijfsleven te helpen bij de transitie naar een circulaire bedrijfsvoering. De aanpak van VANG Buitenshuis is sectoraal; ze boeken mooie successen met koplopersgroepen uit verschillende branches. Naast een sectorale aanpak voor het ophalen van kennis, ligt een gebiedsaanpak voor de hand door het bundelen van volumes en aansluiten op lokale initiatieven. Verschillende lokale GBC’s hebben dan ook ambities gesteld en geven hier op verschillende manier invulling aan. Tegelijkertijd is er veel behoefte aan informatie bij individuele organisaties, deze laagdrempelige kennissessies geven daar invulling aan. De volgende kennissessie vindt plaats in april en gaat over de (on)mogelijkheden van het voorkomen en verwerken van organisch afval. 

Meer weten? Neem contact op met Nina van den Berg, projectmanager bij GBC Nederland.