2017/09/08 geplaatst in Geen categorie

Inspiratieboerderij blij met vierde zonnestroom installatie

Een aantal maanden geleden schonk BTG een vijftigtal zonnepanelen aan de Inspiratieboerderij ’t Hof van Twente. Annemarie Kristen vertelt hoe dat zo is gekomen.

Enkele maanden geleden hebben wij 50 zonnepanelen gekregen van ons bevriende bedrijf BTG Biomassa Technology Group. Hoe is het zo gekomen? René Venendaal, CEO van BTG, heeft een partij zonnepanelen verkregen via een collega-ondernemer op bedrijvenpark Josink Es. BTG kon van deze partij zelf een honderdtal op het voldoende sterke dak van haar kantoor installeren (terugverdientijd met salderingsregeling zo’n 5-6 jaar), een paar panelen gebruikt voor een lespakket voor op scholen en heeft de rest geschonken aan andere partijen, waaronder 50 panelen aan ons. Een mooie aanvulling op onze drie reeds bestaande installaties met Kyocera polykristallijne panelen. De bestaande installaties hebben een bijna ideale zuidligging. De 50 aangeboden panelen betreffen dunne film panelen en zijn geplaatst op een dak met zuid-oost oriëntatie. De zwarte panelen hebben het voordeel ook bij minder zonnig weer toch stroom op te wekken. We zijn benieuwd welke voordelen deze verschillen ons gaan opleveren.

Het vinden van een installateur die bereid was om deze panelen te installeren was niet eenvoudig. Het is blijkbaar niet echt aantrekkelijk om als installateur slechts het bevestigingsmateriaal, de omvormer en de manuren voor deze kleine aantallen en wellicht wat lastig te bevestigen panelen aan te bieden. Uiteindelijk zijn we bij onze (inmiddels bijna) huisinstallateur Schulte uit Denekamp beland. Zij hebben onlangs de panelen geplaatst.

Het ziet er prachtig uit! De meter telt en we gaan ervan uit dat we goed gaan oogsten!

René, nogmaals bedankt voor deze mooie duurzame gift!

Bert en Annemarie Kristen
Inspiratieboerderij Duurzaam in Hof van Twente