2021/11/18 geplaatst in Logistiek, Water

H2Hub Twente is officieel geopend!

Bolletje gaat er beschuit mee bakken, Neuteboom wil er koffiebonen mee branden en de regionale transportsector ziet er wel mogelijkheden in. Kortom, de H2Hub in Almelo die geopend is op 25 oktober, moet de kraamkamer worden van een Twentse waterstofrevolutie.

Experimenteren met waterstof
Eind oktober werd het grote laboratorium met werkplaats in de voormalige fabriek van Sensata in Almelo officieel geopend. Voor de H2Hub Twente is er 1200 vierkante meter gereserveerd aan ruimte in het fabriekscomplex. Bedrijven en kennisinstellingen gaan er experimenteren met de productie, opslag en toepassing van waterstof. Eigenaar van de waterstofwerkplaats is de ‘Coöperatie Waardemakers in Waterstof’, een club met een kleine twintig leden uit het bedrijfsleven en kennisinstellingen, waaronder verschillende participanten van Green Business Club (GBC) Twente.

Productie waterstof
De H2Hub Twente gaat zelf waterstof produceren. Daarvoor is in China een elektrolyser gekocht, een installatie waarin groene stroom kan worden opgeslagen in de vorm van waterstof om op elk gewenst moment weer te kunnen worden omgezet in elektriciteit. De elektrolyser splitst water in waterstof en zuurstof en bevat een enorme hoeveelheid energie per kilo. Waterstof wordt gezien als de heilige graal in een C02-vrije samenleving. Waterstof komt niet voor in de natuur en zit niet in de grond, je moet het maken. Bij verbranding ontstaat alleen water en dus geen C02.

Bakken met water
Koffiebrander Neuteboom uit Almelo en beschuit- en knäckebröd fabrikant Bolletje gaan in de H2Hub Twente experimenteren met het bakken met waterstof. Beide bedrijven gebruiken veel gas in de productie: “We participeren niet voor de lol. We moeten zoeken naar alternatieven, want het aardgas raakt op. In 2025 rijden de twintig vrachtwagens van Bolletje op waterstof, zo is de bedoeling.” zegt Barry Tijhof, bij Bolletje verantwoordelijk voor alle techniek. Bolletje kan waterstof toepassen als brandstof voor ovens die ‘indirect worden gestookt’.

Waterstofvrachtwagens
Ook de regionale transportsector doet mee. Waterstofvrachtwagens zijn volgens Beune een interessantere optie dan elektrische trucks vanwege het grotere bereik. Hoewel de prijs van een waterstofvrachtwagen hoger lijkt, stap je over op een korte laadtijd van circa 20 minuten en een groter bereik.

Meer informatie
Wil je meer weten over de H2Hub Twente? Neem contact op met Louis Oosterik, programmamanager GBC Twente via: l.oosterik@gbctwente.nl