2017/01/27 geplaatst in Media

“Gebouwen zijn tijdelijke opslagplaatsen van grondstoffen.”

In de komende uitgaven van TwenteVisie wordt aandacht besteed aan de Green Business Club Twente. In de meeste recente editie is het woord aan twee bevlogen bestuursleden uit de bouwwereld: dr. ir. Theo de Bruijn van IAA Architecten en Gerard Schröder van Schröder Vastgoed. Beide heren realiseren zich als geen ander dat als Twente over 10 jaar de meest duurzame regio van Nederland wil zijn, er nu wat moet gebeuren!

TEKST | ARNÉ BAGERMAN / FOTOGRAFIE | ARNÉ BAGERMAN/ERIC BRINKHORST
IAA Architecten
Theo de Bruijn is binnen IAA Architecten verantwoordelijk voor de afdeling Stedenbouw en Landschap. Toch staat op zijn visitekaartje prominent IAA Architecten. De Bruijn: “Dat is een bewuste keuze. Klanten kennen ons als IAA Architecten, dus daar treden we mee naar buiten. We positioneren ons als full-service bureau en niet als afzonderlijke bedrijven. Juist door de combinatie van verschillende expertises van stedenbouw en landschap tot architectuur en interieur, kunnen we onze klanten beter ontzorgen.” Naast zijn werk bij IAA is de Bruijn ook nog Lector Duurzaamheid aan Saxion. “Ik hou mijn studenten altijd voor dat duurzaamheid niets anders is dan kwaliteit. Kwaliteit van leven en werken wel te verstaan. Een duurzaam huis moet meer bieden dan een CO2 neutrale omgeving. Een duurzaam huis is een huis waar mensen buitengewoon plezierig in wonen.”
Circulaire economie
IAA Stedenbouw en Landschap won vorig jaar de Eo Wijers Prijsvraag. De prijsvraag was uitgeschreven door de Eo Wijers-stichting: Hoe creëren we een energieneutrale Stedendriehoek (regio Apeldoorn-Zutphen-Deventer)? De basis voor de inzending van IAA Architecten werd gevormd door het werken aan een circulaire economie. Zonder hervorming van onze economie is de doelstelling van energieneutraal namelijk onhaalbaar. De Bruijn: “In de lineaire economie hebben we steeds producten ontworpen die vragen om weggegooid te worden. Een voorbeeld daarvan is de iPhone. In een mobiele telefoon is de batterij de zwakke schakel. Maar de batterij van een iPhone kan niet vervangen worden. Dus uiteindelijk kun je hem weggooien. Op deze manier pompen we kostbare grondstoffen én energie er met een noodgang doorheen. Dat is een onhoudbaar model. Het kan ook anders. Kijk maar eens naar de nieuwe vestiging van Alliander in Duiven. Zij zijn er in geslaagd om 80% van het materiaal uit het oude gebouw te hergebruiken.”
Schröder Vastgoed
Gerard Schröder, voorzitter van de Green Business Club Twente, heeft een grote passie voor duurzaamheid. Schröder: “Beginjaren 2000  begon Nederland zich bewust te worden van de klimaatveranderingen. Dat begon met termen als ‘zure regen’ en ‘aantasten ozonlaag’. Voor mij persoonlijk was deze ontwikkeling een inspiratiebron om het anders te gaan doen. Ik was ervan overtuigd dat met name de bouwbranche een steentje kon bijdragen aan duurzaam en gezond bouwen. Dat was ook de reden dat ik begonnen ben met de projectontwikkeling van Magna Porta. Dit gebouw, maar ook onze andere gebouwen, zijn gebouwen die je kunt demonteren en 100 km verderop weer in elkaar kan zetten. Dat is circulaire economie!”
GBC Twente 
GBC Twente is de vijfde loot aan de stam van GBC Nederland. “Het afgelopen jaar zijn we gestart met het STEK project (laadpalen voor elektrische auto’s).  Voor volgend jaar werkt het bestuur aan een programma waarmee we het Twentse bedrijfsleven warm willen maken voor het opwekken van duurzame energie. Uiteindelijk gaat het om informeren en communiceren. Er zijn namelijk zoveel mogelijkheden, maar die moet je wel over de bühne krijgen.”
Als Gerard Schröder over duurzaamheid praat is hij amper te stoppen. Zon, wind, WKO (warmte-koude-opslag), elektrisch rijden en ga maar door.  In de komende edities van TwenteVisie wordt hier blijvend aandacht  aanbesteed. De volgende editie verschijnt  begin maart 2017.
Bovenstaand artikel verscheen in TwenteVisie, uitgave december 2016. TwenteVisie wordt uitgegeven door IKT en verschijnt vijf keer per jaar.