2021/05/07 geplaatst in Afval, Circulair

De rol van circulariteit bij productiebedrijven – Afstudeeropdracht afgerond

Nadine Schuurmans heeft afgelopen maart haar afstudeeropdracht voor Green Business Club Twente afgerond, waarmee zij ook haar master Industrial Design Engineering aan de Universiteit Twente heeft afgerond. Binnen deze opdracht heeft zij zich bezig gehouden met de rol van circulariteit bij productiebedrijven op strategisch en operationeel niveau. Op basis van enquêtes, interviews en literatuuronderzoek heeft Nadine een tool ontwikkeld dat door bedrijven gebruikt kan worden om de mate van circulariteit in hun bedrijf te meten, op zowel het strategisch als het operationeel niveau.

De tool bestaat uit een vragenlijst en een dashboard. Door middel van de vragenlijst wordt het circulaire niveau gemeten. Het dashboard laat de resultaten zien door bijvoorbeeld inzicht te geven in hoeverre circulariteit is geïmplementeerd in de verschillende levensfasen van het product. Daarnaast geeft de tool tips en suggesties hoe het bedrijf meer circulair zou kunnen worden. Vier verschillende productiebedrijven hebben de tool getest en de uitkomsten waren erg positief. Door de tool kregen de bedrijven meer inzicht in hoeverre hun bedrijf circulair is en ze verwachtten dat het zou kunnen helpen om circulariteit beter te integreren in het bedrijf.

    

Nadine Schuurmans: “Door Green Business Club Twente ben ik met veel verschillende mensen en bedrijven in contact gekomen, wat mij telkens weer een stukje verder heeft geholpen in mijn opdracht! Ik wil daarom iedereen hier heel erg voor bedanken!

Interesse in het onderzoek? Stuur dan een mail naar Nadine Schuurmans via nadineschuurmans@hotmail.com.