2021/05/05 geplaatst in Logistiek, Mobiliteit

De H2Hub Twente: Waardemakers in Waterstof

In maart 2019 nam een kleine groep ondernemers het initiatief om aan de Kolthofsingel in Almelo een hub voor opwekking, opslag, opleiding en toepassing van waterstoftechnologie op te richten. Met dit initiatief wilden de initiatiefnemers het voor het bedrijfsleven in Twente mogelijk maken om met concrete projecten op het gebied van waterstof aan de slag te gaan.

Binnen het netwerk werken de partners met elkaar en met open vizier samen om zodoende de drempels in innovatie op gebied van waterstof weg te nemen. Het bestuur bestaat uit Jogé Nijhof, commissaris eigenaar Nijhof-Wassink Groep, Eelco Osse, directeur eigenaar Osse Equipment Manufacturing Group en Gerard Schröder, directeur eigenaar Schröder Groep. Gerard Schröder als initiatiefnemer en Ton Beune, directeur eigenaar van Anthebe AM BV, vormen het management van de H2Hub.

Inmiddels telt de groep ondernemers, verenigd in de Coöperatie Waardemakers in Waterstof U.A., 15 leden, waaronder ook een aantal leden van Green Business Club Twente. Daarnaast wordt intensief samengewerkt met het onderwijs, de overheid en OostNL, omdat de partners ervan overtuigd zijn dat ze in samenwerking een veel grotere waarde kunnen creëren dan alleen. Projecten die op stapel staan zijn toepassingen van waterstof in transport en distributie (automotive), industrie (brandertechnologie), bouw en installatietechniek (w.o. waterzuivering) en dronetechnologie. Daarbij wordt praktische ervaring opgedaan in een pilot omgeving met productie, opslag en distributie van waterstof, opleiding en scholing, vergunningenprocedures en veiligheidseisen.

De H2Hub Twente is op een bijzondere plek gevestigd. Vanaf 1950 tot 2018 werden in het pand aan de Kolthofsingel 8 in Almelo door Texas Instruments, later Sensata Technologies, producten ontwikkeld die over de hele wereld hun toepassing vonden, bijvoorbeeld in rekenmachines, tv’s, auto’s, vliegtuigen of de Hubble Ruimtetelescoop. Met de komst van de H2Hub Twente wordt deze plek opnieuw een brandpunt van innovatie, nu geen sensortechnologie, maar waterstoftechnologie. Daarmee wordt een nieuw stukje geschiedenis geschreven, waarbij verschillende technologieën en producten hun weg naar klanten wereldwijd zullen vinden.