2020/05/07 geplaatst in Afval, Circulair

Circular walk Borne

Je bedrijfsvoering verduurzamen naar zero waste gaat namelijk veel verder dan afval gescheiden inzamelen. Een afvalstroom indammen begint al bij de inkoop. Hoe kun je dit slim én met minder afval als bijproduct doen? Hoe beïnvloed je het gedrag van medewerkers en wat gebeurt er eigenlijk bij de verwerking van je afval? Dit zijn allemaal factoren waar je als organisatie regie op kunt voeren.

Op dinsdag 3 maart organiseerde Green Business Club Nederland het symposium ‘Van Ambitie tot Aanpak: Zero Waste’. Dagvoorzitter Inge Diepman leidde ruim 140 deelnemers door de dag waarbij handvatten geboden werden aan bedrijven en organisaties die hun afvalstromen (verder) willen verduurzamen. Concrete voorbeelden stonden hierbij voorop, zoals o.a. praktijkcases van ABN Amro, RAI Amsterdam, IKEA, RVO Nederland en de aanpak van GBC Zuidas en GBC Den Haag Beatrixkwartier. Jacqueline Cramer verzorgde een inspirerende keynote over de circulaire economie en de rol die bedrijven hierin hebben. Lees hier het volledige verslag.

Aan de hand van al deze cases is Green Business Club Twente gaan kijken naar de mogelijkheden om binnen GBC Twente te werken naar zero waste. En organiseert daarom via de Doetank methodiek een workshop ‘Zero Waste Twente’ om handvatten te geven aan bedrijven en organisaties die hun afvalstromen (verder) willen verduurzamen. Om dit concreet te maken pakken we een renovatieproject bij de kop. Het idee is dat we met een aantal ondernemers door het complex van ’t Wooldrik te Borne heen lopen, om zo te kijken wat er allemaal (her)gebruikt kan worden in dit project of in andere projecten. En zo dus te voorkomen dat er grondstoffen verloren gaan. De exacte datum volgt, maar deze zal in het najaar 2020 zijn.