2024/06/12 geplaatst in Energie, Organisatie

Insights: Ondersteuningsmaatregelen voor ondernemers (Amsterdam)

Ondersteuningsmaatregelen
Duurzaam Ondernemen in Amsterdam: Start nu met de energietransitie 

Introductie 

Ondernemers in Amsterdam hebben nu een unieke kans om hun bedrijven te verduurzamen met ondersteuning van de gemeente. De energietransitie biedt niet alleen voordelen voor het milieu, maar ook voor de bedrijven zelf. Van lagere energiekosten tot een verbeterd imago, de voordelen zijn talrijk. Dit artikel belicht het ondersteuningsaanbod van de gemeente Amsterdam en de voordelen van direct starten met verduurzaming. 

In dit artikel over ondersteuningsmaatregelen voor ondernemers in Amsterdam

 • Ondersteuningsaanbod van de Gemeente Amsterdam voor ondernemers
 • De voordelen van nu beginnen met verduurzamen voor ondernemers
 • Praktische stappen (proces van verduurzamen voor ondernemers)
 • Conclusie en over GBC Sloterdijken

Ondersteuningsaanbod van de Gemeente Amsterdam 

De gemeente Amsterdam biedt een breed scala aan ondersteuning voor ondernemers die hun bedrijf willen verduurzamen. Hier zijn enkele belangrijke onderdelen van het aanbod: 

 • Gratis energiescan: Een energiescan geeft inzicht in de huidige energieprestaties van je pand en waar de grootste winst te behalen valt. Ook bepaal je zo een ‘0-punt’ vanuit waar je kunt starten met verduurzamen. 
 • Subsidies en leningen: Verschillende subsidies en leningen met lage rente zijn beschikbaar om duurzame investeringen mogelijk te maken. Neem contact op voor meer informatie. 
 • Begeleiding bij collectieve acties: De gemeente ondersteunt bij het opzetten van collectieve verduurzamingsacties, wat kan leiden tot kostenbesparingen door schaalvoordelen. Green Business Club speelt hier ook een rol in. Sluit je aan bij de werkgroep energietransitie om samen op te trekken bij de verduurzaming van Sloterdijk Nieuw-West. 
 • Informatie en advies: Er is uitgebreide informatie beschikbaar over wet- en regelgeving, kostenindicaties en andere financieringsmogelijkheden zoals belastingvoordelen. 

Waarom nu beginnen? 

 • Kostenbesparing op lange termijn: Investeren in energie-efficiëntie leidt tot lagere energiekosten. Denk aan maatregelen zoals het installeren van zonnepanelen, het verbeteren van isolatie, sensoren en LED plaatsen en het vervangen van oude apparaten door energiezuinige varianten. 
 • Voorbereiding op strengere regels: De regelgeving rond duurzaamheid en energiegebruik wordt steeds strenger. Door nu te beginnen, voorkom je dat je in de toekomst voor ‘onverwachte’ kosten en aanpassingen komt te staan. 
 • Concurrentievoordeel: Duurzame bedrijven hebben vaak een beter imago en kunnen aantrekkelijker zijn voor klanten en investeerders. Bovendien kan duurzaamheid een onderscheidende factor zijn in een concurrerende markt. 
 • Gezamenlijke initiatieven: Door samen te werken met andere bedrijven in collectieve verduurzamingsacties, kunnen kosten worden gedeeld en synergieën worden gecreëerd. Denk bijvoorbeeld aan het gezamenlijk aanschaffen van zonnepanelen of het delen van energie. In 2024 gaan we hier verder onderzoek naar doen. 
 • Milieubewustzijn en impact: Het bijdragen aan een beter milieu en het verminderen van de CO2-uitstoot draagt bij aan een duurzamere stad en wereld. Dit is niet alleen goed voor de planeet, maar ook voor het welzijn van je medewerkers en de gemeenschap. 

Praktische Stappen | proces van verduurzamen voor ondernemers

Het verduurzamen van je onderneming kan overweldigend lijken, maar met een duidelijk stappenplan wordt het proces behapbaar. Hier zijn de stappen die de gemeente Amsterdam aanbeveelt: 

 1. Oriënteren: Begin met het verkrijgen van een overzicht van wat mogelijk is en wat de wettelijke verplichtingen zijn. 
 2. Verdiepen: Onderzoek welke maatregelen specifiek voor jouw pand en bedrijfsvoering haalbaar en wenselijk zijn. 
 3. Vergelijken: Vraag offertes op en maak een kosten-batenanalyse. 
 4. Beslissen: Maak een definitief plan en kies de juiste partners voor de uitvoering. 
 5. Uitvoeren: Houd de uitvoering goed in de gaten en stuur bij waar nodig. 

Conclusie 

De energietransitie biedt ondernemers in Amsterdam een kans om hun bedrijf toekomstbestendig te maken. Met de ondersteuning vanuit de gemeente Amsterdam is nu een goed moment om te beginnen. De voordelen van lagere kosten, een beter imago en voorbereid zijn op toekomstige regelgeving maken verduurzaming een slimme en noodzakelijke stap. 

Neem contact op met de gemeente Amsterdam om te ontdekken hoe zij je kunnen ondersteunen op jouw weg naar een duurzamere onderneming. 

Green Business Club Amsterdam Sloterdijken 

Als Green Business Club Amsterdam Sloterdijken zetten wij ons in om bedrijven te ondersteunen bij de duurzame transformatie. Samen maken we van Amsterdam Nieuw-West een groen en toekomstbestendig stadsdeel. Sluit je aan bij onze initiatieven en werk mee aan een duurzame toekomst! 

Green Business Club Sloterdijken Kennis Maken