2024/05/17 geplaatst in Energie

Rotterdam Alexander lanceert Green Deal Smart Energy Hubs voor duurzame toekomst

Op 17 mei vond in Rotterdam Alexander de kick-off plaats van de Green Deal Smart Energy Hubs Rotterdam. Dit initiatief bracht alle participanten van Green Business Club (GBC) Rotterdam Alexander samen, inclusief de koplopers van de projectgroep Energie Croonwolter&dros, Eneco, Equans, Rabobank, CK Capital Partners, Arcadis, Van Steensel Assurantiën en CGI, om samen met wethouder Chantal Zeegers de Green Deal te ondertekenen. Met als doel de oprichting van een innovatief lokaal energiesysteem, de Smart Energy Hub, dat lokale energievoorzieningen optimaliseert en de weg vrijmaakt voor een duurzamere toekomst.

Marco Bunk, voorzitter van Green Business Club Rotterdam Alexander benadrukt het belang van deze samenwerking: “Dit initiatief markeert een keerpunt in de energietransformatie van Rotterdam Alexander. Door gezamenlijk te investeren in duurzame energievoorzieningen, kunnen we niet alleen de capaciteitsproblemen aanpakken en de gevolgen van netcongestie verzachten, maar ook de weg vrijmaken voor een toekomst waarin duurzaamheid en groei hand in hand gaan.”

 “De gemeente wil graag leren welke mogelijkheden er zijn in gebieden waar problemen zijn met het elektriciteitsnet. We stimuleren het samen zoeken naar oplossingen, zoals een energy hub. Ik vind het geweldig om te zien dat we hier vandaag in Rotterdam Alexander een eerste start maken met de energy hub. Mooi om te zien hoe er lokaal samengewerkt wordt door allerlei verschillende partijen in de energie, zakelijke dienstverlening, vastgoed, en bankenwereld. We doen het samen, dat is de kracht van Rotterdam!” aldus wethouder Chantal Zeegers.

 De Green Deal Smart Energy Hubs Rotterdam is niet alleen een mijlpaal voor Rotterdam Alexander, maar ook een voorbeeld dat kan worden toegepast in andere gebieden in de stad. De samenwerking tussen verschillende stakeholders en bedrijven, is een innovatie op zichzelf die elders kan worden overgenomen en aangepast aan verschillende contexten. De Green Deal is mede mogelijk gemaakt voor de gemeente Rotterdam, Rabobank en de participanten van de projectgroep Energie.

Meer informatie
Wil je meer weten of interesse in deelname? Neem contact op met Carola Kalishoek via carola@greenbusinessclub.nl.