2023/05/23 geplaatst in Afval

Kennissessie: Pilot Zero Waste & Circulair

Na de opstart van “emissieloze inzameling en circulaire verwerking van de afvalstromen PMD, swill en koffiedroes” van Groen Collect en de aanbevelingen vanuit het rapport van TAUW willen wij graag samen met de participanten de next step zetten. In het kader van deze pilot is de kennissessie Zero Waste & Circulair georganiseerd.

Op 19 april hadden we een interessant programma: MAAS Koffie, Vera Verberne over de pilot “circulaire & afvalvrije koffiebeleving in 2025” 80% van het afval van MAAS bestaat uit de bekertjes. Deze bekertjes zijn een groot onderdeel van de afvalstrategie om een volledig afvalvrije en circulaire koffiebeleving te realiseren. Er is gestart met en 0-meting waarbij er gekeken is naar de eindverantwoordelijke voor het verpakkingsprobleem in de keten. Er zal met leveranciers, klanten en interne collega’s gepraat moeten worden om de verpakkingscirkel te sluiten.

Wil je bijdragen aan de ontwikkeling van de eerste 100% afvalvrije & circulaire koffiebeleving van Nederland? MAAS hoort het graag! Stuur een e-mail naar duurzaamheid@maas.nl

Pilot Freshcup
Coca-Cola, Shirley Doorduijn, Manager Facilities Netherlands over de pilot Freshcup: “Sinds enige tijd heeft Coca-Cola een pilot lopen met De Freshcup. Tevens een product van MAAS. De Freshcup is eigenlijk een mini-vaatwasser waar iedereen zijn mok in 30 seconden schoon kan maken en kan hergebruiken. Dit idee is ontstaan, doordat er per 01-01-2024 nieuwe wetgeving m.b.t. plastic wegwerpbekers ingaat. De pilot is gestart op 1 verdieping van het kantoorgebouw en wordt binnenkort geïntroduceerd op de andere verdiepingen Coca-Cola.”.

Circulair Inkopen Accelerator  
Milieu & afvalexpert Adrie de Groot nam deel aan de Circulair Inkopen Accelerator en vertelt over haar deelname: “Met de ‘Circulair Inkopen Accelerator’ is er aan de slag gegaan om te kijken hoe je een bepaald product circulair kan inkopen om verspilling tegen te gaan. Het is een online trainingsplatform waar je individueel aan challenges werkt en daarna je learnings en ideeën deelt met elkaar. De 2e sessie van de Circulair Inkopen Accelerator is van start en de 3e sessie zal in september beginnen.”

Meer informatie hierover? Neem gerust contact op met Lara Jongejans: lara@greenbusinessclub.nl

Groen Collect, Philip Troost – Update Pilot Zero Waste Rotterdam Alexander
Groen Collect zamelt voor de deelnemers van de pilot koffiedroes, swill en sinaasappelschillen in. Deze afvalstromen worden afgevoerd naar o.a. Caffe Inc. Daar wordt het verder verwerkt om er o.a. inkt, olie en andere producten van te maken.

Wil je meedoen met de pilot Zero Waste? Meld je dan snel aan via carola@greenbusinessclub.nl of floor@greenbusinessclub.nl